Сряда, 29 Ноември 2023 г.

КНСБ в Силистра се включва от утре в националната кампания "Правата на всеки са права на всички"

Организациите на КНСБ в Силистренско се включват от утре в националната кампания "Правата на всеки са права на всички" за промени в българското законодателство, гарантиращи спазването на трудовите, социалните и синдикалните права на българските работници и служители , съобщи председателката на Регионалния съвет на конфедерацията в Силистра Димитричка Пейкова.
В рамките на кампанията се прави и подписка.
Утре ще бъдат открити пунктове за подписката в Силистра и Тутракан и във фирми.
В Силистра подписи ще се събират в централната част на града и в района, известен на силистренци като "Пазарчето до ДАП". През следващите дни ще бъдат обхванати и останалите пет общини на Силистренска област.
КНСБ настоява за зконодателни промени, гарантиращи правата за синдикално сдружаване, на колективно трудово договаряне, на заплащане на труда и на стачка.
Според конфедерацията трябва да има промени в Наказателния кодекс, с които да се гарантира правото на синдикално сдружаване така, както е защитено правото на сдружаване в политически партии.
Нужен е и съвременен регламент, гарантиращ правото на договаряне за всички работещи и определящ ролята и отговорностите на държавата.
КНСБ иска промени в Наказателния кодекс за криминализиране на деянията на работодателите, които не изплащат навреме работните заплати. Конфедерацията е внесла и законопроект в парламента за изменение и допълнение на Гражданско-процесуалния кодекс.
Настоява се да бъде гарантирано и правото на стачка, като се промени основно Законът за уреждане на колективните трудови спорове или се приеме нов закон.
Очаква се на в началото на в Силистра да дойде и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който ще има срещи със синдикални активисти и членове на КНСБ, бизнесмени, представители на местните власти.

Facebook коментари