Вторник, 18 Юни 2024 г.

Протойерей Георги Попов: Трябва да последваме Исус Христос в разпятието, за да усетим радостта от Възкресението

Трябва да последваме Исус Христос в разпятието, за да усетим радостта от Възкресението. Това каза в интервю за БТА протойерей Георги Попов от Доростолската епархия.

По думите му Христос е разпнат, за да ни освободи от греховете ни и в дните до Възкресение всички имаме възможност да се разкаем.

"Разпъваме го и днес, като не се борим с нашите страсти. На Разпети петък е редно да помълчим. Да отворим книгата на нашето битие. Няма нищо страшно в това да направим изповед сами пред себе си. Както сутрин заставаме пред огледалото, което отразява нашата външност, и гледаме там да сме красиви, така трябва да можем да застанем и пред вътрешното огледало и да се вгледаме в греховете си", каза отец Георги.

В днешно време той вижда ролята на свещеника в това да обясни от какво има нужда една слаба и неукрепнала човешка душа, да я изправи, да й покаже правилния път към Бога.

"Ние го търсим в трудните моменти, като пожарникар, който да угаси болките ни. Да ни помогне в някои наши болести, страдания и житейски несгоди, но това са плътски неща, които нямат нищо общо с духовното. На хората казвам, че Бог винаги е около нас. Той ще ни помогне, ще ни покаже първата крачка, но няма да ни вземе на ръце", каза свещеникът.

Той с тъга отбелязва, че хората, които идват да се изповядват, нямат предварителната подготовка за това.

"Обикновено хората са склонни да се оправдават по време на изповедта. Бил ял, препил, не е спазил поста... Това не е най-страшното. Предателството към Христа е най-страшно. Много често сме склонни виждаме предателя в другия и сме склонни да укоряваме, но пропускаме собствените си грешки", казва отец Георги.

Вече близо 20 години той ръководи църквата в силистренското село Айдемир. Тя е не само най-старата в областта, но и сред малкото у нас, издигнати от руски войници.

Освен че впечатлява със своята архитектура, църквата пази и духа на онази отминала епоха с богатата си утвар. Най-голямата ѝ гордост са свещниците, които се радват и на особена почит. "Те са направени от дулата на пушките от самите войници, за да могат да си палят свещите, когато са влизали в храма", обяснява отец Георги.

Дело на войниците са не само свещниците, но и реликвите в храма, част от които са запазени и до днес. Църквата пази староруски икони, многобройни ценни ръкописи, някой от които писани на пергамент, както и оригинални хоругви, на които все още личи надписът "Казанъ 1829 г."

Особена ценност за храма е и копринена плащаница, която е на повече от 200 години. Реликвата е открита от отец Георги по време на ремонта на храма, преди десетина години. На нея са извезани образите на Исус Христос, Божията майка и апостолите.

На днешния ден, когато Спасителят е разпнат на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в църквата в Айдемир плащаницата се изнася, тя символизира тялото на Христос, а хората минават под нея, докато обикалят църквата.

На днешния ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде нищо и да се пие само вода.

Facebook коментари