Вторник, 28 Май 2024 г.

Д-р Мария Стойчева: Българинът е свикнал да ходи на зъболекар, само когато има нужда

Професионалният празник на стоматолозите за мен е най-важен, защото това ми е професията. Стоматолозите имат два празника. Единият е международен ден на стоматолозите, отбелязват го на 9 февруари. Света Аполония закриля зъболекарите и днешния 11 април – ден на българския зъболекар. Хората навремето са смятали, понеже зъбната болка е много силна и даже ако се помолят на Аполония, тогава болката им изчезва и затова този празник е избран за ден на стоматолога. Празникът в България се празнува от 20 години. Това каза за Общинско радио – Силистра стоматологът д-р Мария Стойчева.

"Българинът по принцип е свикнал да ходи на зъболекар, само когато има нужда. В последните години забелязвам, че особено за малките деца се полагат повече грижи, чрез Български зъболекарски съюз. Има една национална програма, която е за профилактика на деца от 0 до 18 години. По този начин научаваме родителите да могат да водят децата си по-редовно на зъболекар. Превенцията е най-важна след като се появи заболяването по-трудно се лекува. Мисля, че българина постепенно започва да обръща внимание на зъбите си, но има какво още да се желае", подчерта д-р Стойчева.

"Силанизацията е профилактична манипулация, която обхваща шестите постоянни зъби, които поникват на 6-годишна възраст предимно. Идеята е да ги предпазим, защото в тази възраст все още емайлът не е добре минерализиран. Емайлът е мек и много бързо, ако детето не си измие зъбките, самите микроорганизми бързо навлизат и засягат пулпата. След кариеса идва и пулпитът. Идеята на силанизацията е да се предпазят шестите постоянни зъби. Единствено е с профилактична цел. Ние не им навреждаме, а само им помагаме. Програмата работи от 10 години. Аз съм координатор на този програма за нашата област. Имаме 7 изпълнители от цялата област, много работа трябва да е свърши, за да обхванем децата. Трябва да се срещаме с родители и да обясняваме. Всички ние от цялата страна, които сме го извършваме. Виждам, че хората по-трудно приемат да отидат на зъболекар. Всеки ден се срещам с хората, през тези два месеца, когато е програмата. Да, в момента казват добре. Това може би в забързаното ежедневие изпускат. Програмата при нас върви в два месеца и след като мине програмата, те започват да се обаждат с искане детето да е записано, но тя е изтекла и следващата година ние започваме пак на ново да им обясняваме. Случват се нещата, но все още имаме какво да работим по тази програма. Искам да кажа на всички родители, че никой няма да сгреши, ако заведе детето си при който и да е изпълнител на тази програма. Доказано е при изследванията, че тази програма предпазва от 70 до 80 процента от разрушаване на зъбките. Затова се прави от 5 до 9 години, защото до тези 9 години емайлът е стигнал своята зрялост. Силантът се изтрива и зъбът е здрав. Идеята е зъбът да остане здрав през целия живот. Затова се прави в този период, когато не е в зрялост емайлът и идеята е до 9 годишна възраст ние да ги обхванем", сподели д-р Стойчева.

"Захарите са един от факторите, които влияят на стоматологичното здраве, защото е доказано, че 96 процента от населението, въобще в световен мащаб е обхванато от кариеси. Освен захарите, начинът на миене на зъбките, нали поддържат хигиена, но и генетично също оказва влияние, оказва влияние и с каква храна се хранят. Но захарта е един от най-големия бич, защото аз винаги давам пример на родителите. Ако е пропуснало да си измие зъбките и изяло един шоколад или някаква вафла и цяла нощ, ако стои тази храна вътре. Казвам им представете си, че ако едно месо го сложим на 30 градуса престои едно денонощие на толкова топло, какво се случва с него, същото се случва и с тази храна, която остава. Факторът миене на зъбите е много важен", каза д-р Стойчева.
"Тютюнопушенето е много вредно за венечните проблеми, не толкова за кариеса, колкото за венците. Получават се много налепи, особено при пушачите. Получава се зъбния камък. Дадено е така че на 6 месеца един пациент да ходи на профилактичен преглед, да си почиства зъбния камък, да си почиства зъбите, да ги полира. Ако това не го извършва, там вече не толкова кариесът, колкото парадонтозата или венечните заболявания засяга тютюнопушенето", сподели д-р Стойчева.

Относно избелването, д-р Стойчева сподели, че е една модерна процедура, която особено младите хора предпочитат.
"Не е вредна процедура, особено ако се направи в кабинета. Има кабинетно, има и домашно избелване. Кабинетно избелване извършва за един или два сеанса, но когато се направи от специалист, не е вредно. Избелването се прави с лампа, не е почистване. Много често пациентите идват и казват: Може ли да ми избелите зъбите? Там вече е чисто професионално, не е това, което го правим с четка и само ги почистваме", каза д-р Стойчева.

"Възпалението на венците е генетичен фактор и основно немиене на зъбите от пациентите. Единия признак, който дава, че венците са възпалени, това е кървенето на венците. Първият признак, който казва, че имаме проблем с венците е когато пациента каже: когато отхапя ябълка, на ябълката ми остава кръв. Това вече е признак, че има някакъв проблем с венците, но хигиената е много важно нещо. Трябва пациентът да отиде на профилактичен преглед, тогава стоматологът може да види това, което той не го е видял", допълни д-р Стойчева.

"Най-честият въпрос, който ми задават е каква паста за зъби трябва да използваме. Пастата за зъби за пациентите, това е все едно сапун. Каквато и паста да използваме, просто да я използваме и да си мием зъбите. Пастата за зъби е сапунът, с който ние се мием. Той не лекува, той просто е едно профилактично средство срещу венечни и кариесни заболявания. Най-честите оплаквания на силистренци са кариесите и болката, с която идват. Зъбоболът причинява дискомфорт. Нервната система оказва влияние на всичко, и на зъбите. Трябва да сме спокойни, но в това забързано ежедневие е така", сподели д-р Стойчева.
"Малък е процентът на хората, които идват само на профилактичен преглед. Винаги, когато дойде той идва с някакъв проблем и тогава му се прави и профилактичния преглед. Само за профилактичен преглед са много малко хората, а трябва да идват. На пациентът му се полага, дори ако иска да ползва здравна каса, един профилактичен преглед в годината, а той не го използва, като профилактичен, а само при проблем", каза д-р Стойчева.

"Българския зъболекарски съюз работи в насока доброто здраве на пациентите. Програмата е също, чрез силанизацията и профилактиката за децата от 0 до 18 години. Тя е национална програма, чрез Български зъболекарски съюз. Българският зъболекарски съюз организира форуми за продължаващо обучение на зъболекарите, новите технологии. Един от големите форуми е научният конгрес, който правят в Бургас всяко лято юни месец. Там вече се представят новости и технологии, материали. Важното е, че винаги организират курсове. Благодаря на д-р Шарков, че той сериозно се е заел с тази работа и за него е много важна профилактиката преди лечението", каза д-р Стойчева.

"Младите записват стоматология, но жалкото е, че не се връщат в нашия град. Има наплив да учат стоматология, но след това остават в големите градове. Моята рецепта за добро стоматологично здраве е хората да са по-позитивни и усмихнати. Хората да спазват устна хигиена и да ходят редовно на профилактичен преглед, поне един път в годината", каза в заключение д-р Мария Стойчева.

Facebook коментари