Събота, 30 Септември 2023 г.

Кметът на Алфатар отбеляза с жителите на село Бистра Международния ден на ромите

На 8 април ромската общност по цял свят отдава почит към своите жертви през Втората световна война. Този ден е обявен за Международен ден на ромите през 1992 година от ООН и Европейския съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион". Този ден е от значение за ромската общност, тъй като има за цел да привлече вниманието на света към трудностите, които ромите преживяват, както и към техния културен и исторически принос.

Кметът на община Алфатар д-р Янка Господинова заедно с жителите на село Бистра отбелязаха Международния ден на ромите с цел да подчертаят значението на този ден за ромската общност в България. Д-р Господинова поздрави присъстващите и им пожела здраве, късмет, сполука и благоденствие, както и да запазят своя културен и традиционен колорит.

Този ден е важен за насърчаване на толерантността и разбирателството между различните култури и за насърчаване на зачитането на правата на ромите като малцинство. Ние трябва да помним и да почитаме жертвите на ромите по време на Втората световна война, както и да работим за премахването на социалното и икономическото им изключване в днешно време. Отбелязването на Международния ден на ромите е един начин да подкрепим тези усилия и да се стремим към по-справедлива и равнопоставена общност за всички.

Facebook коментари