Понеделник, 15 Април 2024 г.

Над 690 фирми от Силистра декларираха данъците си през месец март

Фирмите от Силистра и региона са по-активни при подаване на годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци, в сравнение с миналата година, съобщават от офиса на приходната агенция в града. Ако към 31 март 2022 г. подадените годишни данъчни декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане са били близо 650, то тази година към същата дата те са над 690. Очаква се в офиса на НАП в Силистра поне още 2 300 дружества да подадат годишните си декларации до крайния срок – 30 юни 2023 г. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Физическите лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция, както и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, според тарифите на съответния оператор.

Facebook коментари