Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Хана Гилсън - една американка в Силистра

Тя е лоялна към семейството и приятелите си, трудолюбива и креативна. Тя не престава да учи за света и за своята роля в него. Обича книгите, музиката, филмите, добрата храна и пътуванията.

Езикова гимназия "Пейо Яворов" - гр.Силистра представи Хана Гилсън, тазгодишния асистент-учител от САЩ, която участва активно в обучението по английски език ученици от гимназията, както и в подготовката им за състезанията по БЕСТ (Български турнир по английска реч и дебати) и за защитата на Cambridge сертификат. Тя е един от 30-те американци, които са в нашата страна по Програма "Фулбрайт" и фондация "Америка за България".

- Здравей, Хана! Разкажи ни повече за себе си! Коя е Хана Гилсън?

- Това е труден въпрос – не се описвам често! Но бих казала, че съм страстен човек. Аз съм изключително лоялна към семейството и приятелите си, трудолюбива, креативна и имам желание да уча за света и за ролята си в него. Аз съм любител на книгите, музиката, филмите, добрата храна и пътуванията. Най-щастлива съм, когато съм на открито и когато прекарвам време с хората, на които държа. Мисля, че имам добро чувство за хумор – подходът към живота с чувство за хумор прави нещата много по-гладки, казвам го от опит! Имам силно желание да допринеса за положителна промяна като цяло и съм фокусирана върху социалната справедливост.

- Какво беше първото ти впечатление от България и хората тук?

- Първото ми впечатление беше, че хората тук са много приветливи. Те са доста търпеливи по отношение на моя български, за което съм благодарна, защото в първите седмици, не можех да кажа почти нищо!

- Как и защо реши да участваш в предизвикателството - да влезеш в класната стая, и то в държава, която може би е малко позната в Америка?

- Много са причините, поради които реших да кандидатствам за стипендия на Фулбрайт като асистент-учител по английски език в България. Те са както лични, така и професионални. Една от основните причини е, че имах за цел цял живот да живея в друга държава, защото вярвам, че опитът в междукултурната ангажираност ми позволява да бъда по-добър глобален гражданин. Друга причина е, че като човек, който планира да работи за развитието на икономиката и обществената политика, да живея и работя в чужбина, е изключителна възможност, защото ми позволява да разбера от първа ръка какво означава да живееш в общество с културни, политически и икономически различия от моите в моята страна. А що се отнася до самото ми кандидатстване по програма "Фулбрайт"/Фондация "Америка за България" - след като проучих държавите, избрах да кандидатствам във "Фулбрайт" България поради това, че е добре развита и ориентирана към общността страна, и защото знаех, че искам да работя с гимназисти. Получих одобрението на 1 април - изненада за деня на шегата!

- Как се чувстваш в нашето училище?

- В Езикова гимназия "Пейо Яворов" се чувствам много приятно! Имам възможността да работя в тясно сътрудничество с моите ученици в клас, да провеждам обучения за състезания и конкурси. Благодарна съм, че бях посрещната толкова сърдечно от моите колеги и ученици. Докато преподаването не е лишено от предизвикателства, получавам голямо удовлетворение и радост от работата, която върша - ето защо кандидатствах за подновяване на стипендията си за втора година!

- Кое е най-важното нещо, на което бихте искали да научите учениците си?

- Най-важното, на което бих искала да науча учениците си, е да подхождат с уважение спрямо хора с различен произход от техния. Светът има нужда от повече хора, които по своята същност показват състрадание и уважение към всички, независимо от различията. Надявам се моите ученици да развият това умение, докато пораснат. Също така се надявам част от моя американски оптимизъм да им се отрази. Надявам се моите ученици да осъзнаят колко компетентни и талантливи са всъщност; те трябва да са готови да поемат рискове, да търсят нови възможности и да преодоляват страха от допускане на грешки или провал.

- Какво научи и въобще научи ли нещо ново от нашите ученици?

- Постоянно се уча от учениците си! Те са най-добрият ми източник на информация относно българския език и култура, както и по-дребни неща - като това къде се намира най-добрата пекарна в града.

- Според теб кое е нещото, което прави един учител добър?

- Бих казала, че ключовият фактор, който прави един учител добър, е дали той се грижи за своите ученици и дали влага цялата си страст в работата.

- Какво правиш в свободното си време в Силистра?

- В свободното си време обичам да готвя, да чета, да спортувам, да разглеждам града и да планирам бъдещи пътувания. Присъединих се към хор, който посещавам два дни в седмицата.

Цялото интервю можете да прочетете в мартенския брой в. "Елит".

Facebook коментари