Петък, 01 Март 2024 г.

Силвия Пенева: Всеки трябва да раздава усмивки

"Намирате ме в обичайното добро настроение, с положителни мисли. Децата идват с прекарани различни вирусни заболявания, варицела. По повод Лазаровден имахме освен инициативи в детската градина. Имахме покани от НЧ "Родолюбие" в Айдемир, там взехме участие с деца от втора, трета и четвърта група. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра, вр.изп.длъжността директор на ДГ "Радост" Силистра Силвия Пенева.

"Вчера имахме гостуване в работните места на родители и настойници на децата. Предстои участие и в събота и на инициативата на ДГ "Иглика" и Община Силистра. Ще има великденски работилници, има идея и за базари, които ще състоят двора на детската градина. Това предстои, все още уточняваме детайлите", допълни Пенева.

По думите на Пенева за Великден желаят пред родителите да направят възстановка на "Седянка".

"Много хубав празник бяха направили децата от четвърта група пред родители. Искаме да го направим пред по-широка публичност. Предвиждаме и работилници с участието на всички родители от детската градина. На различни обособени места в двора, но това трябва да се случи при добро време. Всяка група си прави инициативи, свързани с Великден и с родителите", подчерта Пенева.

Относно учителския колектив, Пенева, сподели, че те вземат присърце своята работа.

"Работят с душа и сърце. Отдават се изцяло на работата. Предлагат и изпълняват различни дейности и инициативи в полза на детската градина. Раздават се много", подчерта Пенева.

В детското учебно заведение към момента децата са 118. Пенева, сподели че не всички деца идват по едно и също време. Очаква се прием за първа група септември месец. По този повод деца набираме деца. Има известен брой свободни места за първа група.

"Градината премина през частично направен ремонт, понеже в другото крило на детската градина все още има деца, посещава се. Предстои ремонт на кухненския блок, както и ремонт на санитарните помещения и сервизните на четирите останали групи. До момента сме направили ремонт на двете зали. В едното крило на тоалетни, коридори, санитарни помещения, стълбища. Стигнахме до средата на детската градина, но обстоятелствата към момента не позволяват да се продължи", допълни Пенева.

"За да му е хубаво на един човек да идва, дали дете, дали учител, трябва да има приятна обстановка. Не само персонала и екипа, като частност, но и обстановката трябва да е приятна за всички. Привличаме деца основно, чрез дейности, които осъществяваме и съответно разпространяването в мрежите, чрез дейности. Децата идват заради екипите от учители, не само заради обстановката. Имаме деца, които живеят в Калипетрово, в Айдемир, в по-отдалечените части на града. Всеки се придвижва с автомобил", каза още Пенева.

За да е спокоен един учебен процес, Пенева сподели, че е важно е позитивното отношение на педагогическите специалисти и на непедагогическия персонал. Доброто отношение към децата на първо място. От там нататък, всеки да си изпълнява задълженията с любов. Изисквам от преподавателите да нямат лошо отношение. Да се отнасят добре с децата и родителите и да си изпълняват служебните ангажименти. За по-чувствителните деца има по-специално отношение, в смисъл допълнителни дейности, допълнително внимание, ако има нужда.

"Към всяко дете се подхожда индивидуално в зависимост от индивидуалните му особености. Дали личностни, дали образователни. При добро възпитани е и образование децата бързо възприемат. При добро преподаване от страна на педагогическите специалисти на материал, който е задължителен за изучаване. Имаме достатъчно дейности в групите, които се изпълняват. Имаме интерактивни дисплеи. По всякакъв начин се предоставя образователното съдържание на децата", подчерта Пенева.

Обучението в градината е целодневно. Няма родители, които закъсняват при вземането на децата си от градина, която работи до 18.30 часа.
"Не се е случвало, в близките години, родител да дойде след това време. При по-малките дечица, когато има по-дълъг период на отсъствие, поради здравословни причини най-често, завръщането в детската градина е съпроводено с малко сълзички, но всичко се преодолява бързо", каза Пенева.
Ситуацията с ковид коментира така: "Имаше период, в който беше затворена институцията. След това преминахме към дистанционна форма на обучение. Учителите подготвяха материали. Предоставяха ги в затворени групи на родителите. Общуваха си постоянно. Имаше видео връзки. Нямало е напрежение, но това не е достатъчно ефективно. Не е като живия контакт. Сега е спокойно и нещата се случват, както трябва. Присъствено за всички"

Пенева, сподели че на детското заведение предстоят много инициативи. Тази година детската градина чества своя юбилей, който е в края на годината. Предвиждат много инициативи, някои от тях вече започнаха. Всичко е под мотото "50 години детска градина "Радост". Инициативите за Великден са свързани с този повод. Предвиждаме още засаждане на 50 люлякови храсти, на 50 рози в детската градина. Днес ще имаме празник "Приказни герои". Децата ще се облекат, като 50 приказни героя. Юни месец ще пуснем 50 хвърчила. В края на календарната година предвиждаме и концерт", сподели Пенева.

"Името на градината не е определящо. Основно педагогическите специалисти привличат децата. Родителите се интересуват кой ще бъде учител на детето му", каза тя.
По думите й родителите търсят съдействие с нея: "Слава Богу, че постъпват така. Вкъщи не е достатъчно това, което се прави за децата. Децата прекарват повече време в детската градина. Почти целия ден. Имат нужда от специално отношение и специално внимание. Родителите се обръщат към нас. Ние съдействаме изцяло, с каквото можем с методите и начините, с които ни е разрешено. Осигуряваме допълнителна подкрепа на тези деца и имаме екип, който работи прекрасно с родителите и с децата.

Относно кухнята, Пенева сподели, че тя се харесва на децата. Има ограничено количество сол и захар, които се използват в готвенето. Храната е по-питателна, но това са изисквания, които да спазваме.

"Усмивката е задължителна, независимо какво се случва в сърцето на всеки един от нас. Всеки трябва да раздава усмивки. Искам да изкажа благодарността на всички родители и всички деца, които са тук. За това, че са неотлъчно до нас и ни съдействат във всяка една инициатива. Помагат ни изключително много. Срещаме разбиране във всеки един от тях. Благодаря им, за това, че ние сме точно тази детска градина, която се харесва и която е посещавана от всички тях", сподели Пенева.

Facebook коментари