Неделя, 04 Юни 2023 г.

В Езикова гимназия в Силистра отбелязаха Деня на европейските автори

С различни инициативи и много ентусиазъм учениците и учителите от ЕГ "Пейо Яворов", град Силистра се включиха в отбелязването на Деня на европейските автори.

8. а клас разчупиха пространството на класната стая, излизайки във фоайето на гимназията, където прочетоха откъси от любими произведения, сред които The Metamorphosis и Letters to Milena на Франц Кафка, Jane Eyre на Емили Бронте, "Анна Каренина" на Лев Толстой, No на Кристина Мар и др., а помощник-учителят по програма "Фулбрайт" /Фондация "Америка за България" Хана Гилсън представи The Revolt на Клара Дюпон-Моно. Всички ученици, взели участие в инициативата, са класирани за националния кръг на БЕСТ през април.

В часа по английски пък учениците от 10. а клас представиха кратки откъси от романите "Брулени хълмове" на Емили Бронте и "Оливър Туист" на Чарлз Дикенс, като препратка към модул "Езикът чрез литературата", който ще изучават в 11. клас.

В класната стая на 9. а клас също зазвучаха откъси от любимите книги на учениците – първите, накарали ги да заобичат четенето, като сред прочетените творби не липсваше жанрово, стилово и езиково разнообразие: "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес, "Магьосникът от Оз" от Лиман Баум, "Дивата вещица" на Лене Кобебъор и естествено, "Хари Потър и Философският камък". Една част от класа пък се включи в инициативата с изработването на книгоразделител, посветен на инициативата.

Денят на европейските автори беше отбелязан и в часовете по литература, като учениците от 11. А и 10. Б клас четоха по роли откъси от трагедията на Алфред дьо Мюсе "С любовта шега не бива" и от романа на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей". Откъсите бяха подбрани от учителите им, но радостното е, че сред учениците имаше такива, които категорично се възпротивиха да научат финалите им, защото заявиха желание да прочетат произведенията докрай. В 11 Б клас също заложиха на френската литература, като учениците четоха лирически произведения от Виктор Юго, откривайки интертекстуални връзки и с Иван Вазов. За часа по литература в 8. Б клас бяха подготвили презентация за Великия Бард Уилям Шекспир, след което учениците прочетоха някои от най-красивите му сонети.

Под знака на Деня на европейските автори преминаха и часовете по немски език, като в 10 б клас бяха представени презентации и бяха прочетени откъси от произведения на Волфганг Херндорф, Катрин Бонгард, Шардоне Кернер, Мириам Преслер, Бенямин Леберт, Гудрун Паузеванг.

В часа на класния учениците от 11 а клас влязоха в библиотеката, където четоха произведения на английски, немски, френски, руски и български.
Празникът, защото като че ли инициативата по-скоро беше усетена като празник на четенето, завърши с рецитал на нашите актьори от 12. клас. Те представиха откъси от любими произведения пред осмокласниците, като накрая срещата премина в караоке с изпълнения на песни на френски, английски, испански, немски и руски.

Facebook коментари