Сряда, 17 Април 2024 г.

Почит към Железния Васко - човекът, който преплува Дунав и донесе триатлона в България

Днес загубихме един от големите спортисти в България - Васко Стоянов, който почина на 70 години. Той беше първата българска звезда в маратонското плуване и известен със своите невероятни постижения както в басейна, така и в откритите води, в триатлона и в модерния петобой.

Но най-впечатляващото постижение на Железния Васко беше преплуването му на Дунав, като стигна до Силистра. През 80-те години на миналия век, той измина два пъти 2400 километра по реката, започвайки от Шварцвалд и финиширайки в Силистра и Солина. Това го превърна в легенда и го накара да получи прозвища като Железния Васко и Повелителя на Дунава. Той е пет пъти рекордьор на "Гинес".

Но Железният Васко не се ограничаваше само в откритите води - имаше и страхотни постижения в басейна. През 1983 година, той плува 108 километра кроул в басейн "Спартак", а през друга година, измина 78 километра кроул за 24 часа в 25-метровия басейн в "Красна поляна".

Освен като спортист, Железният Васко беше и треньор на много известни плувци, които подготвяше както за басейна, така и за откритите води, триатлона и петобоя.

Той прекара последните си дни работейки в любимия си отбор "Славия". Но днес, ние се сбогуваме с един голям спортист и личност.

Опелото му ще се проведе на 29 март (сряда) от 15:00 часа в столичния храм "Света Троица" в в едноименна градинка на булевард "Константин Величков", срещу метростанцията.

Поклон пред светлата му памет!

Facebook коментари