Неделя, 04 Юни 2023 г.

Национален кукерски фестивал в Калипетрово събра хиляди

Навръх големия християнски празник Благовещение в село Калипетрово бе проведен с един месец отсрочка големият празник Сирни Заговезни - един от тези в българския народен календар, в който езичеството подава ръка на по-съвременни духовни ценности. Проведен бе XVI-ият Национален кукерски фестивал - инициатива на НЧ "Пробуда-1940", осъществена със съдействието на община Силистра и на кметство Калипетрово. Както и със спонсорството на търговските дружества "Агра 2000", "Агро-Николови", "Брамак покривни системи", "Веди Арт", "Кентавър-66", "Курти Транс", . "Лъки СИС", "Органик Ленд Корпорейшън", "Тисофт Нет", "Трейд Транс","Доби-Д". Към тях прибавяме: ръчно декорирана бутилка с кайсиева ракия от танцьорката от ТС "От извора на Калипетрово" Добринка Петрова и парична награда от нейната дъщеря - също читалищна самодейка - Рени Николова!

Със своя лепта бяха Никола Узунов - кмет на село Калипетрово, Стоян Узунов - общински съветник в ОбС - Силистра, и д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, който участва в награждаването, а преди това и в приветствената част на откриването на фестивала. В него се включиха около 500 кукери от 15 групи от 5 административни области от цялата страна - Силистра, Варна, Пловдив, Ямбол и Сливен, както и от с. Брънещи, окръг Илфов, Република Румъния. Своя лепта в различни форми прибавиха Ирена и Добринка Петрови и семейство Милка и Дяко Трендафилови (техният жест комплект от по 4 авторски книги на всяка от гостуващите групи).

Жури в състав: д-р Йордан Касабов - етнолог, Велико Димчитров и Симеон Симеонов - хореографи, отреди две "Специални награди" на Кмета на с. Калипетрово - за Кукерска група от НЧ "Родолюбие-2006", с. Айдемир, и от името на общинския съветник Стоян Узунов - за Кукерска дружина към НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово.

Карина Велчева от с. Лозенец, Калоян Иванов от с. Драгоданово и Филип Баев от гр. Силистра взеха поощрителни награди за най-малки участници, но журито поощри и още няколко техни връстници. Първи награди в различни категории получиха кукерските групи на с. Климент. общ. Карлово, и на с. Дражево, общ. Тунджа. Вторите са за: с. Пъдарево, общ. Котел; с. Бозвелийско, общ. Провадия. Третите награди: с. Драгоданово, общ. Сливен и с. Глушник, общ. Сливен. Всички останали участници също получиха награди в различни "категории", сред тях бе и награда за пресъздаване на гравюра "Кукли" от Феликс Каниц. Всички награди имат и финансово изражение от общия награден фонд от над 3 200 лева, вкл. предоставени от община Силистра.

Организаторите от читалището във Фейсбук заявиха: "Благодарим на Курти Иванов - председател на НЧ "Пробуда-1940", на Читалищното ръководство, на служителите, на отговорниците за всяка кукерска група и не на последно място на коменданта на фестивала Деан Еников, който е едновременно читалищен настоятел и кукер в калипетровската кукерска дружина! Благодарим на водещия Йордан Георгиев и на компетентното и безпристрастно жури".

Йордан Георгиев и Ирена Владимирова

Facebook коментари