Неделя, 16 Юни 2024 г.

Д-р Айлин Сабри: Хубаво е да се работи за здравето на децата

Д-р Айлин Сабрие родена в гр. Кубрат. Средното си образование завършва в Природо-математическа гимназия в гр. Разград, след което продължава в Медицински университет в гр. Плевен. Работи близо 9 години в Университетската болница "Д-р Георги Странски" в гр. Плевен, където специализира Педиатрия, а вече втора година работи в Детско отделение на МБАЛ- Тутракан.

- Защо избрахте точно специалността Педиатрия?

- Много ми харесва да работя с деца! Децата са много искрени, невинни… Истинско удоволствие доставя работата с деца – тяхната искреност, усмивка… Друго е, просто е друго работата с дечицата.

- През отминаващия зимен сезон от какво най-често боледуваха децата?

- Определено този сезон беше тежък тук - имаше деца с респираторни инфекции, а сега протича грипът при децата, който определено мога да кажа, че протича с много тежки инфекции, с много висока температура - имам предвид 40 градуса, и това, естествено, плаши родителите. Определено беше тежък зимния период – с много инфекции, включително вървяха и чревните инфекции, които не са типични за сезона, но те вече стават целогодишни.

- Какво трябва да знаят, да направят родителите, когато видят, че детето им не е добре здравословно?

- Всеки родител си познава детето и веднага му прави впечатление, когато то не се чувства добре. Трябва веднага да потърсят помощта на детския лекар, а моите впечатления от досегашната ми работа тук е, че те винаги идват на преглед. Така веднага можем да реагираме, да назначим лечение и всичко да мине благополучно.

- Много деца ли преминаха през Детско отделение на болницата?


- Да, определено много деца. До такава степен, че нямаше места в отделение в един период - изписваме, веднага приемаме. Някои деца насочвахме към болниците в Русе и Силистра, защото тук нямаше места.

- Ваши познати и приятели, завършили Медицина, насочват ли се към педиатричната специалност?

- Имам колеги, които специализират Педиатрия, но определено специалността е много тежка, а от друга страна е много приятно да се работи с деца, хубаво е да се работи с тях.

- Кой е случаят, който помните от досегашната си педиатрична практика?

- О, случаи много и различни! Хубаво е да се работи с деца, те са винаги интересни, макар и да идват в болно състояние при мен. Тук, в Тутракан, децата вече ме познават, поздравяват ме, радват се като ме видят, което е впечатляващо.

Facebook коментари