Събота, 20 Април 2024 г.

Златина Станева: Ако няма етика, лоялност, уважение, професионализъм и отговорност в театъра нещата няма да се получат

"Любовта ми към театъра се роди спонтанно и неочаквано, когато аз самата започнах работа в Драматично-куклен театър-Силистра през 2005г. Оказа се, че работата е изключително приятна, вълнуваща, емоционална, защото това да виждаш непрекъснато радостта и аплодисментите, които зрителите показват на творците на театъра е безценна. И така вече 18 години". Това сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Златина Станева, директор на Драматично-куклен театър-Силистра по повод днешния Международен ден на театър.

"Тази вечер имаме представление, което е за гражданството на Силистра и е подарък на обществеността от ПП "ГЕРБ". 19 часа ще представим постановката "Само за мъже". На 27 март, когато е професионалният празник на Драматичния театър, ще изиграем комедията "Вражалец".

На 29 март зрителите могат да гледат комедията "В старо село накрай света", подарък от ПП "Български възход". Следващата неделя зрителите да заповядат да гледат "Горската аптека" от Лила Захариева.

По думите на Станева класическите заглавия, както в детския сегмент, така и в сегмента за възрастни си, си остава най-предпочитания жанр. Куклените представления протичат при пълен салон всяка събота.

Относно правилата в театъра, Станева сподели, че е нормално децата, които са на съвсем малка възраст да се стреснат от ситуация в театъра. Имали сме много случаи, когато родители са водили децата си с колички. Когато станат на две-три години, ние ги виждаме преди представленията, как те просто бягат, влече ги куклената сграда и родителите им бягат след тях. По-неприятното е, когато се внася храна.

"На първо място поставям атмосферата в самия състав и екип. Ако няма етика, лоялност, уважение, професионализъм и отговорност вътре в екипа и състава на театъра, нещата не могат да се получат по най-добрият начин", подчерта Станева.

"Поздравявам моите колеги за високия професионализъм, пожелавам да са здрави и все така творчески заредени и да дочакат времето, в което ще получат достойно заплащане за труда, който полагат. На публиката й пожелавам все така усмихната да идва на театър. Да изпълва храма на Мелпомена с много аплодисменти и добро настроение", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари