Неделя, 04 Юни 2023 г.

Блокада затвори за час пътя Разград – Търговище

Приключи протестът на производителите на малини и ягоди в района на лознишкото село Трапище, съобщи БНР. За около час те блокираха главния път Разград – Търговище. С плакати и тежка техника обикаляха кръговото кръстовище, като не пропускаха автомобили. Земеделците настояват за по-ниска и поносима цена на поливната вода.

Високите цени на поливната вода допълнително ще надуят инфлацията. Това прогнозира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

"Докога ще бъде така и къде отиват европейските субсидии? Ами големите субсидии отиват в "Напоителни системи". Да, ние получаваме 200 лева, обвързана с производството подкрепа, но в същото време даваме 400 – 600 лева за обвързаната с производство вода. Европейските субсидии вместо да подпомагат земеделските производители, отиват в джобовете на едно държавно предприятие", добави той.

Цената на водата в район Лозница е повишена с 300%. Това каза малинопроизводителят Айхан Хашимов.

"От 30 стотинки на 1 лев и 5 стотинки с ДДС. Това е за кубик поливна вода. Цената на електроенергията пада спрямо миналата година. През лятото ще продължи да се понижава, а цената на водата е увеличена. Защо при положение, че основният ресурс на помпените станции е електричеството?", попита Хашимов.

Ако производителите на малини и ягоди не бъдат чути и държавата не предприеме мерки за понижаване на цената на поливната вода, следващият протест ще бъде във вторник в столицата.

Снимка: БНР-Шумен

Facebook коментари