Неделя, 14 Април 2024 г.

Велика Стоилкова: Студът пощади плодните дървета засега, но сушата не прощава

Много от овошките в страната навлязоха във фаза на цъфтеж през предходните топли дни, затова сега стопаните с притеснение гледат на прогнозите за застудяване. Снегът, който падна, макар и малко, също може да им създаде грижи.

"Състоянието на нашите кайсии и другите трайни насаждения към момента е добро, но залагането на пъпки е по-слабо от миналата година и това е свързано с голямата суша през 2022 г.", коментира за Агри.БГ Велика Стоилкова, председател на Земеделска кооперация "Нива 93" в силистренското село Иширково.

Две слани вече са паднали над землището на селото преди няколко дни, но овошките не са засегнати. В момента обаче е студено и липсват дъждове.

На около 1055 дка кооперацията отглежда кайсии, но с годините площите с тях намаляват. Само през миналата година са изкоренени 150 дка поради икономически причини – липсват пазари, изкупните цени са ниски, а разходите за производството постоянно растат.

Само трайните насаждения на кооперацията са поливни. Освен кайсиите, стопаните са заложили 110 дка череши, 90 дка праскови и 420 дка сливи.

"Оказва се, че сливите са най-успешната овощна култура за нашето стопанство, но основната причина за това е, че те са биологични и там изкупните цени са по-високи, въпреки че са ниски за биологична продукция", категорична е дългогодишната председателка на една от най-успешните земеделски кооперации у нас.

Facebook коментари