Понеделник, 05 Юни 2023 г.

В силистренска гимназия отбелязоха международния ден на Франкофония

На 20 март бе отбелязан международния ден на Франкофонията, обединяваща всички франкофонски страни, в които френският език е говорим, като роден или изучаван чужд език. "Франкофонията" обхваща всички дейности, които целят популяризирането на френския език и ценностите, които той носи в различните страните, в чиято култура тези ценности се вписват.

В отбелязването на празника в Езикова гимназия "Пейо Яворов" - гр.Силистра се включиха всички групи от 9 до 12 клас, изучаващи френски език, чрез активни креативни дейности в ателиета, сред които са изготвяне на постери, участие в литературният конкурс на френски език под мотото "Кажи ми десет думи" с тема "Времето е лукс, с който не разпологаме", както и "Френският език през песента". Гергана Филипова и Мохаммад-Мурад Халвани от 12а клас поздравиха всички с песента "Liberté" /Свобода/ по стихове на Пол Елюар.

Основни принципи на Франкофонията са както популяризиране на френския език, така и културното и езиково многообразие на страните, да подпомага образованието, да насърчава мира, демокрацията и човешките права в тях, да развие икономическото сътрудничество в услуга на устойчивото развитие.

Facebook коментари