Събота, 02 Декември 2023 г.

Местен нотариус оспорва конкурса за свободна позиция в Силистра

Десет жалби са подадени срещу заповедта на министъра на правосъдието Крум Зарков, с която беше обявен конкурс за 52 вакантни места за нотариуси, съобщи "Лекс".

Всички жалби са от действащи нотариуси. Двама от тях са атакували обявяването на свободна позиция в Девин, а други двама са оспорили конкурса за нов нотариус в Царево. Останалите жалби са срещу вакантните позиции в Бяла, Шумен, Радомир, Велинград, Павликени и Силистра.

По всички тях предстои да се произнесе Административният съд София-област (АССО).

Следва да се припомни, че преди 5 години, когато беше проведен предишният конкурс за нотариуси и делата срещу заповедта за обявяването му още бяха подсъдни на Върховния административен съд (ВАС), всички жалби на нотариуси бяха оставени без разглеждане (повече виж тук). ВАС прие, че те нямат правен интерес да обжалват обявяването на конкурс за нови нотариуси. И изтъкна: "От обстоятелството, че действащи нотариуси оспорват откриването на конкурс за заемането на места в района на съда, в който и те вече действат, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес" (определение на ВАС виж тук).

Докато се чака АССО да се произнесе по жалбите срещу настоящия конкурс, редовното Общо събрание на Нотариалната камара увеличи встъпителните вноски от 10 000 лв. на 12 000 лв. Годишната вноска на нотариусите скочи от 900 лв. на 1200 лв., а допълнителната от 30 лв. на 100 лв. на година.

Както "Лекс" писа, конкурсът тази година е 52 места за нотариуси. Четири от тях са в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Подаването на документи за конкурса обаче ще може да започне едва след като приключи обжалването на заповедта за обявяването му и тя бъде публикувана в "Държавен вестник".

Facebook коментари