Неделя, 26 Март 2023 г.

В Силистра се събраха едни от най-добрите млади строители

На 13 и 14 март 2023г. Професионална гимназия по строителство "Пеньо Пенев" за четвърти път е домакин на Регионалния кръг на състезанието "Най-добър млад строител" . То се провежда от 15 години по професионалното направление "Строителство и архитектура", чийто организатор е Министерството на образованието и науката.

На 13 март 2023 г. се проведе техническата конференция в комплекс "Данубе" с всички участващи отбори, а началото бе дадено от директора на ПГС "Пеньо Пенев" г-жа Марияна Биволарова. Гости на откриването бяха старши експертът от Регионално управление на образованието на МОН г-жа Майя Григорова, инж. Ивелин Лозев – председател на Камарата на строителите в България – Регионално управление гр. Силистра и Невхис Мустафа – председател на Обществения съвет към ПГС "Пеньо Пенев".

Поздравителен адрес бе получен и от името на областния управител инж. Николай Неделчев.

Състезаваха се 6 отбора от професионалните гимназии по строителство от гр. Силистра, Варна, Шумен, Русе, Разград и Търговище в дисциплините "Сухо строителство", "Зидария винербергер", "Облицовки и настилки" и "Мазилки, шпакловки и бояджийски работи".

Първата част от състезанието беше теоретичен тест по теми, свързани със строителството, а втората – с практическа насоченост. Участие взеха 28 ученици в гимназиален етап. Комисията по оценяването на работата на отборите се осъществи от г-жа Радостина Борисова – представител на "Мегахим" АД; Петко Петков, Ана Димова, Камелия Димитрова, Алтез Халиб - представители на Камарата на строителите – гр. Силистра; Петър Неделчев и Делян Фетфов – представители на "Хенкел България" ЕООД; Красимира Цонева – представител на "Стройпроект" ООД; Иван Бурлаков, Пламен Костов и Виделин Сарафски – представители на "КНАУФ България ЕООД.

За победителите бяха осигурени атрактивни награди от спонсорите.
Класирането беше за индивидуално изпълнение и за екипна работа както следва:

В дисциплината "Мазилки, шпакловки и бояджийски работи" (нанасяне на силиконова мазилка и нанасяне на ефектно бояджийско покритие – изпълнение на задължителен и свободен ефект) първо място спечели Дария Христова Георгиева от ПГСАГ "П. Пенев", гр. Русе; второто място спечели Валентина Валентинова Илиева от ПГСАГ – гр. Шумен, а третото място бе извоювано от Андрея Тодорова Андреева. Даниел Росенов Димитров от ПГС "Пеньо Пенев" – Силистра отстъпи челните места на момичетата, като се класира на четвърто място.

В дисциплината "Облицовки и настилки" (облицовки с фаянсови плочи 1 м 2 – лепене) първа награда получи Мерт Сезгин Хасан от ПГСАГ – гр. Шумен; втора награда за Димитър Мирославов Марков от ПГСАГ "Васил Левски" – гр. Варна; трето място за Ивелина Ивелинова Иванова от ПГС "Пеньо Пенев" – Силистра, а на четвърто, пето и шесто място бяха класирани учениците Антон Ариел Мишел Кастанеда, Хюсеин Велиев Баджаков и Басри Сюрхан Шукриев от ПГСАГ – гр. Русе, гр. Търговище и гр. Разград.

В дисциплината "Зидария" – отбори от 2 ученици (теоретичен тест и изпълнение на зидария с керамични тухли Винербергер) първото място беше спечелено от отбора на ПГСАГ "Пеньо Пенев" – гр. Русе; второ място за отбора на ПГСАГ "Васил Левски" – гр. Варна; трето място за отбора на ПГС "Пеньо Пенев" – гр. Силистра Йоана Емилова Урумова и Ивелин Данков Тодоров. Четвърто и пето място си поделиха отборите на ПГСАГ – Шумен и ПГЕС – Търговище.

В последната дисциплина "Сухо строителство" (теоретичен тест и изграждане на стена, система KNAUF) отборът на ПГС "Пеньо Пенев" – гр. Силистра достойно спечели първото място. Нашите момчета Емре Айсун Кошуджу и Виктор Иванов Грънчаров се представиха отлично и доказаха, че професията на строителя е не само отговорна и полезна, но и атрактивна и интересна за младите хора. Втората награда беше връчена на отбора на ПГСАГ "Васил Левски" – гр. Варна, а трето място за отбора на ПГСАГ – гр. Шумен. Четвъртата награда беше за отбора на ПГСАГ Пеньо Пенев" – гр. Русе.

Отличените ученици предстои да се състезават в Националния кръг, който ще се проведе през април 2023 г. в гр. Бургас. Пожелаваме успех на всички състезатели и в следващия етап, където сили ще преборят всички професионални гимназии по строителство от цяла България!

Facebook коментари