Събота, 20 Април 2024 г.

Безплатни прегледи за туберкулоза в Силистра

Безплатни консултации и прегледи за туберкулоза ще се извършват от 20 до 24 март в Отделението по пневмология и фтизиатрия в силистренската болница, съобщиха от лечебното заведение за БТА.

За целта ще се попълва анкета за скрининг на риска за туберкулоза и след оценката му ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания от д-р Мирена Сапунджиева.

Инициативата е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България в периода 2021-2025 г., като се организира "Седмица на отворените врати". Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, включително и във връзка с условията на пристигащите от Украйна бежанци.

Тази програма е една успешна политика в здравеопазването. Чрез прилагане на своевременна диагностика и лечение на туберкулозата е довела до трайна тенденция към намаляване на регистрираните случаи с болестта. Опитът ни показва, че тези кампании са високоефективни за повишаване на обществената информираност за заболяването, както и осигуряване на нископрагов достъп до медицински услуги и добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, посочи д-р Мирена Сапунджиева по време състоялата се в Силистра "Седмица на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза" през септември миналата година.

Facebook коментари