Сряда, 17 Април 2024 г.

Кукерски групи от 5 области на кукерския фестивал в Калипетрово навръх Благовещение

Кукерски групи от 5 административни области ще участват в кукерския фестивал в Калипетрово навръх Благовещение (25 март, начало 9,30 ч. на центъра на селото), когато е XVI-ото издание на Национален кукерски фестивал, провеждан по инициатива на НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово, със съдействието на община Силистра и на кметство село Калипетрово, съобщава ВЕРСИНАЖ.

От Силистренско участват: Калипетрово, Айдемир, Проф. Иширково, Кайнарджа и Ситово. От Сливенско: Глушник, Драгоданово, Пъдарево. От Ямболско: Дражево, Победа, Лозенец и Стралджа. От Варненско: Бозвелийско и Добрина. От Пловдивско: Климент. От чужбина: Брънещи, Румъния. Както и един индивидуален участник - Иван Иванов.

Участниците ще бъдат оценявани от тричленно жури в състав: д-р Йордан Касабов - етнолог, Велико Димитров и Симеон Симеонов - хореографи.

Кукерският фестивал в Калипетрово е една от трите по рода си прояви в област Силистра: другите две тази година преминаха на Сирни Заговезни - в Айдемир, Силистренска община - Празник на кукерите и маските (47-мо издание), и на 4 март - на Тодоровден в село Варненци, Тутраканска община - "Добруджански кукери" (6-о издание).

Facebook коментари