Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Завършилият днес в Силистра двайсети международен екологиен ученически форум "Сребърна" трябва да прерасне в европейски

Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на околната среда и водите трябва да обединят усилията си провежданият вече двайсет години в Силистра международен ученически екологичен форум "Сребърна" да прерасне в регионален европейски конкурс.
Това препоръча председателят на Съюза за защита на природата проф. Светослав Герасимов, който бе председател на журито на завършилата днес в Силистра проява.
Според проф. Герасимов в бъдеще идеята може да бъде развита за обособяване на два регионални конкурса – за придунавските страни и страните от Черноморския басейн и за страните от Западните Балкани. Това е в съзвучие с политиката на ЕС за Европа на регионите и могат да бъдат осигурени достатъчно средства за повишаване на нивото на разработките на младите хора, смята проф. Светослав Герасимов.
На форума бяха представени 23 разработки на български и 8 разработки на румънски ученици.
Първите награди в двете възрастови групи получиха проектът за план за управление на местообитанията на алпийския тритон в Осоговската планина на клуб "Екология и здраве" в Кюстендил и разработката "Зелена светлина на Еменската пещера" на основното училище " Димитър Благоев" във Велико Търново.
В рамките на форума бяха отчетени и резултатите от националните конкурси за литературни творби и рисунки "Земята – наш дом", в които свои работи представиха близо 500 деца.
Във възрастовата група до четвърти клас първото място за стихотворение си поделиха Свилена Лазарова от Силистра и Мария Борисова от Варна.
В същата възрастова група за разказ първа награда получи Михаела Младенова от Шумен.
За стихотворение във възрастовата група до осми клас на първо място е класиран Хритиян Трифонов, а за разказ и есе първите награди поучиха Виктория Вичева от Сливен и Даниела Хаджиева от Крумовград.
Стихотворението на Натали Василева от Варна получи първа награда във възрастовата група до дванайсети клас. В същата група най високо са оценени разказът на Галина Костова от Стара Загора и есето на Габриела Кожухарова от Варна.
В конкурса за изобразително изкуство в групата до четвърти клас първото място завоюва Християна Дечева от Плевен.
В групата до седми клас най- високо бе оценена Косара Ненова от Силистра, а в групата до дванайсети клас - Силвия Ганчева от Бургас.
С първи награди са отличени и графичната творба на Христо Недков от Горна Оряховица и плакатът на Петя Чанкова от Варна.
За творба на приложното изкуство първа награда получи Даяна Нончева от Силистра.
Организатори на международния ученически екологичен форум "Сребърна" са Министерството на образованието, младежта и науката, Националният дворец на децата, фондация "Еврика", Регионалният инспекторат по образованието и Центърът за ученическо техническо и научно творчество в Силистра.

Facebook коментари