Вторник, 06 Юни 2023 г.

Гранични полицаи спасиха парите на две възрастни жени, жертви на телефонни измамници

Служители на Граничния пункт Дуранкулак са успели да осуетят телефонна измама, в която жертва е била 82-годишна жена от Каварна. За проверка е спрян таксиметров автомобил, с който жертвата е искала да премине в Румъния, за да предаде исканата сума. В жената са били открити 3 560 лв.

Пострадалата възрастна жена е получила обаждане от двама мъже, които се представят за полицаи, занимаващи се с телефонни измами, единият е заплашил нея и нейните близки. Жената взема такси от Каварна, което да я закара до Добрич, където според измамниците нейните двама синове са задържани в полицейското управление. Тук получава нови насоки, а именно - да вземе друго такси до Румъния и да не разговаря с шофьора, посочи говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев.

Друг случай на телефонна измама предотвратиха отново органите на реда в област Добрич. Жертвата е 85-годишна жена, която е предала на мним полицай сумата от 4 300 лв., които по-късно са задържани и иззети от служители на Гранична полиция на територията на ГКПП Кардам. Образувано е досъдебно производство за опит за измама. Това е вторият случай на опит за телефонна измама за последните три дни в областта.

Измамата е извършена по познатия сценарий. Възрастната жена е получила обаждане от мним полицай, който иска нейното съдействие за залавянето на телефонни измамници. Тя предава сумата от 4 300 лв., а по-късно подава сигнал до Областната дирекция на МВР. Сумата е задържана на граничния пункт Кардам и върната на пострадалата. По думите на говорителя на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев много често т.нар. "мулета" са таксиметрови шофьори и не знаят, че са съучастници в престъпление.

Следващия месец прокуратурата в Добрич започва информационна обиколка в областта, с цел превенция на опитите за телефонни измами.

Facebook коментари