Петък, 30 Септември 2022 г.

За седми път в село Гарван художествени колективи от Силистренско и Великотърновско се събраха на Дунавски фолклорен събор

За седми път днес в силистренското село Гарван тринайсет художествени колективи от Силистренско и Великотърновско се събраха на Дунавски фолклорен събор.
Според кмета на Гарван Славка Ганева съборът дава възможност в селото, от което е и проф. Казимир Попконстантинов - откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител, да се завръщат родени тук хора и незабравилите корените си техни потомци.
Сред участниците в събора бе и роденият в Гарван осемдесет годишен подполковник от резерва Христо Атанасов, който живее в село Лесичери. Той редовно прави дарения за селото и днес бе донесъл декоративни храсти и дървета.
Село Гарван е известно и с провеждания в началото на жътвата фестивал на хляба. Тогава се приготвя хляб по стари рецепти с брашно, смляно във възстановена мелница от началото на миналия век.
Преди две години бе осъществена и една интересна идея за създаване на музей на комунизма в селото. В музея са показани предмети, използвани в бита и в обществения живот преди политическите промени през 1989 година, документи, вестници и книги.

Facebook коментари