Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Директна линия Русе - Букурещ

Влаковата линия ще бъде полезна за Силистренци, които ще могат да пътуват с влак директно от Русе до летище Отопени

Завършването на работите и повторното отваряне на железопътния трафик по директната линия Букурещ - Гюргево - Русе е много важно за въвеждането на метрополитен влакове в южната част на Букурещ и ще докара пътници директно до летище Отопени, включително от Северна България.

Ако се модернизира и жп линията между Русе и София, от София до Букурещ ще стигаме за максимум 3 часа.

След приключване на модернизацията през 2023 г. влаковете ще могат да се движат със скорост до 160 км/ч. Дължината на трасето ще бъде 93 км (чрез оптимизиране на трасето) и ще се свързва с паневропейския коридор 4 Виена - Будапеща - Арад - Букурещ - Констанца. От 600 км между Арад и Гюргево, 470 км вече са модернизирани, а останалите 130 км се модернизират със завършване през 2023 г.

След като бъде отворена отново, влаковата линия Букурещ - Гюргево ще бъде част от проекта за метрополитен влак в Букурещ за общностите в южната част на Букурещ и района на общините Гюргево и Русе за пътуващите работници, но също така ще бъде полезна за жители на северната част на България, които могат да пътуват с влак директно до летище Отопени (летище Отопени има двойно по-голям въздушен трафик и предлагането на полети от Отопени е много по-привлекателно от това от София).

Линията Букурещ Север - Жилава - Гюргево Север - Гранична линия беше подписана през декември 2020 г. за 472 милиона леи, а продължителността на изпълнение е 24 месеца, линията трябва да бъде завършена през юли-август 2023 г.

Facebook коментари