Сряда, 05 Октомври 2022 г.

Археологическият музей в Силистра ремонтиран и с нова експозиция

Археологическият музей в Силистра посреща новия туристически сезон с ремонтирана сграда и изцяло обновена експозиция. В реконструкцията са вложени малко над 20 000 лв. общински средства , след като повече от 2 години държавата не отпусна нито лев за укрепване на рушащата се сграда, която е и паметник на културата.
Последният ремонт на емблематичната за Силистра сграда на музея, е правен преди повече от 10 години. Заради течащия покрив през последните години обаче, стените започнаха да се рушат, а влагата и корозията бяха на път на унищожат ценните исторически находки
Сред ценните сред тях, представени за първи път в залите на музея, е откритата преди 10 години колона с надпис на хан Омуртаг от средновековния Дръстър .
За първи път в музея е представена и тази плоча с надпис от 4 век, която разкрива мъченическата смърт на последния раннохристиянски светец у нас
През този сезон туристите ще могат за първи път да се докоснат и до емблематични за историята по тези земи археологически ценности, които до скоро бяха част от сбирките на наши и чужди музеи.

Facebook коментари