Неделя, 14 Април 2024 г.

Американски стратегически бомбардировач симулира атака над Добруджа

НАТО изпрати американски стратегически бомбардировач над Румъния, който симулира атака на някои цели на земята. Защитаваха го американски и италиански бойни самолети. Учението се проведе този уикенд и беше координирано от центъра на НАТО в Испания, от Торехон.

Американският стратегически бомбардировач беше придружен от американски F15 и Eurofighter Typhoon на италианските ВВС. Те симулираха атака срещу някои цели близо до Силистра в Румъния, които бяха охранявани от румънски самолети F16 и испански F18.

В учението участва и ракетният комплекс "Мамба", докаран в Добруджа от френската армия.

Стефан Данила, бивш началник на щаба на отбраната заяви пред румънски медии: "Повечето от ученията, които НАТО проведе през последните години, бяха отбранителни учения. (...) От моя гледна точка, това учение е нападателно, то трябва да окаже възпиращо въздействие върху Руската федерация".

Най-важната част от учението беше B-52, американският стратегически бомбардировач, самолет, който може да носи ядрени бомби.

Въпреки че е полетяла за първи път през 1952 г., машината е смъртоносно оръжие, способно да пренесе до целта 32 тона бомби.

В момента ВВС на САЩ разполагат с около 70 такива самолета.

Броят на подобни учения се увеличи, след като Русия нападна Украйна. Симулациите имат за цел да възпират Москва, но и да проверят как е защитено въздушното пространство на източния фланг.

Facebook коментари