Вторник, 18 Юни 2024 г.

ЦИК указа на кметовете да прилагат новите ТЕЛК

С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия им указа да прилагат новите разпоредби в Закона за здравето относно удължените ТЕЛК решения. Поводът е сформирането на подвижни избирателни секции, в които на втори април ще гласуват хора с увреждания, като тези от тях с изтекли ТЕЛК решения, също ще могат да упражнят правото си на вот от домовете си, ако в общината има подвижна секционна комисия.

Писмото на ЦИК до кметовете идва след запитване на БНР по темата дали хората с изтекли ТЕЛК решения, които нямат нови заради бавната работа по преосвидетелстване, ще могат да гласуват с подвижна секция. Затова и ЦИК указа да се спазват новите разпоредби на закона.

Така човек, който е подал 3 месеца преди да изтече ТЕЛК решението му заявление за ново, но все още няма издадено такова, няма да бъде лишен от право да гласува с подвижна секция.

"Докато няма ново ТЕЛК решение, общинските администрации следва да приемат това, което е имало до момента, поясни пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

При подаване на заявлението за гласуване с подвижна секция, хората с увреждания не трябва да предоставят ТЕЛК решение:

"Не, не трябва да представят документи. След като подадат заявлението общинските администрации служебно проверяват дали отговарят на изискванията да бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна СИК. А изискването е за заболяването да е от такъв характер, че да не позволява на избирателя да напусне дома си и да отиде до изборното помещение. В нашето принципно решение сме казали медицински документи, които установяват това състояние. Имаме предвид, ако има някакво временно разстройство на здравето, което обаче предполага, че избирателят не може да напусне дома си, то също трябва да бъде взето предвид, но трябва да бъде установено със съответните епикризи".

Facebook коментари