Петък, 31 Март 2023 г.

Цените на водния транспорт от Украйна към Силистренско падат за сметка на сухопътния

Общият износ на селскостопанска продукция с автотранспорт за Европа от Украйна през изминалата седмица има възходяща тенденция: от 1 до 6 март на европейските пазари са доставени 158 хил. тона, което е със 7,4% повече спрямо същия период на февруари 2023 г. и два пъти толкова, отколкото за 1-6 януари 2023 г.

Според брокерската компания Spike Brokers (Киев) в своя канал в Telegram в сряда, главно зърнени култури, маслодайни семена и слънчогледово масло се транспортират до ЕС по шосе, главно през граничните пунктове Порубне-Сирет, Ягодин-Дорогуск, Чоп-Закон. , "Рава-Руская – Хребенне", "Краковец-Корчова".

От Spike Brokers уточниха, че през изминалата седмица тарифите за превоз на селскостопански продукти по шосе за Европа са се повишили средно с EUR5-10/тон поради повишеното им търсене на фона на несигурността относно перспективите за разширяване на морския "коридор за зърно". " в края на март. По думите й в момента тарифите за превоз на автомобили са както следва: Лвовска област - Източна Германия - EUR75-85/тон, Лвовска област - Североизточна Италия - EUR115/тон, Черкаска област - Северна България (Силистра) - EUR90/тон.

От своя страна ниската активност на търговците при закупуване на зърно в пристанищата значително намали интензивността на железопътните превози на селскостопански продукти в посока на пристанищата, в резултат на което транспортните ставки постепенно намаляват. Брокерската компания прогнозира, че тази тенденция вероятно ще продължи през март.

Според Spike Brokers текущите пазарни тарифи за железопътен транспорт без ДДС са както следва: Украйна/център-пристанище - $35-39/тон, Украйна/център-граница на Полша - $64-70/тон, Украйна/западно пристанище - $43-50 / тон, Украйна / западна граница на Полша - $ 35-45 / тон.

"Пазарът на речните товарни превози се успокои. Търсенето и предлагането на баржи са балансирани. Цените към пристанище Констанца от Измаил могат да бъдат намерени на 35-40 EUR/тон за царевица. Транспортирането на слънчоглед с шлепове към пристанище Силистра от Измаил се търгуваше при курс 50-55 евро/т за март. Пазарът на морски превоз също се свива, като се има предвид намаляването на активността на пратките от Украйна", се казва в изявление на Spike Brokers.

В същото време се уточнява, че пазарните тарифи за превоз на селскостопанска продукция по река Дунав са за маршрута Измаил (Украйна) - Силистра (България) - 50-55 евро/тон, а за Измаил - Констанца (Румъния) - 35-40 евро/тон.

Както беше съобщено, "зърнената сделка" беше сключена в Истанбул на 22 юли 2022 г. С участието на ООН, Русия, Турция и Украйна бяха подписани два документа: за създаване на коридор за износ на зърно и други селскостопански продукти от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южен), както и за премахване на бариерите пред износа на руски храни и торове.

Сделката е сключена за 120 дни и е удължена веднъж през ноември 2022 г. до 18 март 2023 г.

Facebook коментари