Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Искат Русе да стане база за въздушни линейки

Русе да бъде включен като оперативна база за приемане на въздушни линейки – това поиска административният директор на Лечебни заведения "Медика" Алисе Муртезова в писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, съобщва РусеМедиа.

Алисе Муртезова изтъква редица аргументи в полза на това в Русе да има база за медицински хеликоптер, тъй като градът е стратегически център на пътя на международен коридор. На пътя Русе-Бяла стават многобройни катастрофи с пострадали и загинали, а двете големи университетски болници- УМБАЛ КАНЕВ и УМБАЛ МЕДИКА ежедневно поемат случаи, свързани с травматизъм и посттравматизъм. В двете многопрофилни болници повечето от структурите са с най-високото трето ниво на компетентност. Русе е и междуобластен център на здравеопазването за областите Русе, Разград, Търговище, Силистра, Велико Търново.

"Както аз, като административен директор на лечебни заведения "МЕДИКА", така и голяма част от моите колеги – лекари и ръководители, оставаме озадачени и неприятно изненадани от факта, че именно Русе не е част от тези шест зони, предвидени за оборудване като оперативни бази", казва още Алисе Муртезова.

В писмото си тя изразява надеждата си, че решението за локализирането на бъдещи бази ще бъде своевременно преразгледано. "Заедно с всички лечебни заведения и със съдействието на Община Русе, институциите в града и граждани на гр. Русе, гарантираме, че ще се осигури и изгради подходящ парцел в рамките на града", заявява Алисе Муртезова.

Ето какво още пише в писмото до президента, служебния премиер и служебния здравен министър:

"Закупуването на медицински хеликоптери е тема, поставяна за разглеждане от няколко български правителства, но досега въпросът остава нерешен. Той възниква с нова сила при всеки пореден инцидент, при който са необходими въздушни линейки за спасяване и транспортиране на пострадали хора, на което за съжаление сме свидетели твърде често.

Известно Ви е, че към настоящия момент България е единствената държава член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. В същото време не е изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

Facebook коментари