Събота, 20 Април 2024 г.

Центърът за специални образователни потребности в Силистра събира средства за обновяване на двора си

Центърът за специални образователни потребности (ЦСОП) в Силистра започна кампания по набиране на средства за обновяване на дворното си пространство. Това съобщи за БТА директорът на институцията Нели Маринова.

"До сега не сме успели да облагородим двора, защото бюджетът ни е доста оскъден. Желанието ни е със средствата от акцията да изградим пясъчник. Той е изключително ценен за деца като нашите с проблеми в сетивната преработка. Нужно е съоръжението да е оформено с дървен бордюр и ударопоглъщаща настилка. То ще е място за терапия и игри. Усвояването на двора е много важно за обучителния процес, защото това ще подобри социализацията на децата", каза Маринова.

Тя допълни, че екипът на ЦСОП има идея да превърне изоставена барака, която се намира в двора на институцията, в модерна обсерватория. Центърът е кандидатствал с проект към "Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда" за класна стая на открито и очаква одобрение. Предвидено е монтирането на беседка и пейки.

Сред първите дарители в инициативата са кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на местния Общинския съвет д-р Мария Димитрова и областният управител инж. Николай Неделчев. Местна строителна фирма вече е доставила пясъка, необходим за съоръжението. На ключови места в Силистра ще бъдат поставени и кутии за дарения.

От скоро в ЦСОП работи външен асансьор. Той позволява на децата, които се придвижват с помощни средства, да достигат до по-високите етажи на сградата и да използват всички предоставяни услуги. Съоръжението е изградено със средства от инвеститорска програма към Министерството на образованието и науката. По същата програма са закупени и нови отоплителни уреди и е подобрена енергийната ефективност.

В ЦСОП Силистра се обучават 43 деца със специални образователни потребности на възраст от пет до 19 г. С тях работят 12 педагози и терапевти. Училищното ръководство търси възможности за подобряване на средата и очаква в благотворителната акция да се включат според възможностите си хора, фирми и институции.

Facebook коментари