Сряда, 05 Октомври 2022 г.

С театър за възрастни силистренският кукен театър отбелязва своята 30-та годишнина

Юбилейна изложба за трийсет годишнината от одържавяването на силистренския куклен театър бе открита през миналата вечер в Силистра.
Театърът става държавен с решение на Министерския съвет от 28 май 1981 година "за обособяване на куклените театри в Благоевград, Видин Силистра и Хасково в държавни куклени театри и преминаването им към Комитета за култура". Първата пиеса, играна от трупата, е "Бяла приказка" на Валери Петров
През 1998 година кукленият и драматичният театър в Силистра бяха обединени, а от миналата година бяха отново обособени като самостоятелни културни институти.
Силистренският куклен театър има "биография" и преди да стане държавен – трупата е работила към местното читалище "Доростол" като полупрофесионална.
Юбилейните прояви продължават и утре с премиерата на драматизацията на Иван Тефилов "Сцени от Декамерон" - постановка на режисьора Съби Събев. Сценографията е на Павлина Василева, а музиката – на Георги Гарчов. Според режисьора Съби Събев това е втората постановка на "Сцени от Декамерон" след първата от 1972 година в централния куклен театър.
Юбилеят бе малко помрачен от обстоятелството, че двайсет и пет години след първото "издание" за международния куклено-театрален фестивал за най-малките с театрална лаборатория "Ян Бибиян", на който силистренският куклен театър е домакин, отново има финансови затруднения за неговото провеждане.
Фестивалът е единствен по рода си в България със своя регламент да се показват спектакли за деца до десет годишна възраст.
Обсъждат се възможностите за промени в регламента или за "разсрочване" във времето, тъй като за ежегодното провеждане трудно могат да се намерят достатъчно средства.

Facebook коментари