Вторник, 28 Май 2024 г.

Няма живи ветерани-фронтоваци от община Силистра, участвали във Втората световна война

На 10 март отбелязваме 78 години от героизма на 31 пехотен Силистренски полк по време на Дравската отбранителна операция на Първа българска армия в заключителния етап на Втората световна война.

В боевете при р. Драва от 6 до 19 март 1945 г., останали в историята като т.нар. Дравска епопея, 31 пехотен полк с командир полк. Никола Ботев, показва изключителен героизъм, упорство и твърдост в изпълнение на поставените му задачи от военното командване, изправен срещу многократно надвишаващия го по численост и военно оборудване противник.

Боевете от 7 до 10 март при селата Чекел – Кишбайом в Унгария са най-кървавите за 31 пехотен полк от участието му във войната. Под огъня на немската пехота и танкове губят живота си 162 бойци. Край с. Кишбайом са погребани 63 воини. На лобното им място е издигнат паметник с надпис: "На падналите силистренци от 31 Варненски полк".

Изтъквайки проявения висок боен дух и себеотрицание на силистренските воини от състава на 31 пехотен полк по време на бойните действия през Втората световна война, вместо с името "Варненски", с което полкът съществува от формированието си през 1904 г., неговият командир полк. Никола Ботев го именува в своите разпореждания и заповеди "Силистренски". С това име и с прозвището "Железния" полкът става общоизвестен и до днес.

На Стената на славата, издигната през 2018 г. в непосредствена близост до паметника на 31 пехотен полк в Силистра, са увековечени имената на 563 души, загинали през Втората световна война. От тях 444 са войници, подофицери и офицери от 31 пехотен полк (206 са от Силистренска област) и 118 са силистренци, загинали в други военни части, предимно пехотни полкове.

Редом със загиналите силистренски воини е вписано името и на автора на тритомника "Бит и душевност на нашия народ" Иван Минков Хаджийски – военен дописник към щаба на армията, който загива на 4 октомври 1944 г., докато отразява първото сражение на 31 пехотен полк под командването на полк. Димитър Векиларчев във войната против Третия Райх – при кота 807 на връх Висока Чука край Власотинци, дн.Сърбия.

Днес, сред нас вече няма живи ветерани-фронтоваци от община Силистра, участвали във Втората световна война.

Поклон пред паметта им.

Слава и признателност на героите от 31-ви Силистренски полк!


д-р Наталия Минчева,
уредник в отдел "Най-нова история"
към РИМ-Силистра

*снимка: Ветерани от 31 пехотен полк при отбелязването на 69-та годишнина от боевете при Драва, 14 март 2014 г.

Facebook коментари