Петък, 31 Март 2023 г.

За село Черногор е най-новото краеведско издание в област Силистра

Най-новото краеведско издание е на Марияна Нацова "Черногор. Историческа памет за роден край". То стана факт по линия на финансиране от МИГ "Главиница – Ситово – Крайдунавска Добруджа" по "Програма за развитие на селските райони 2014-2020" и е реализация на НЧ "Янко Забунов" – село Черногор, съобщава ВЕРСИНАЖ.

Полезна е информацията, че книгата е създадена по разкази на хора, а не от архив, какъвто не е останал в селото, но за сметка на това съдействие е оказано от музея в Тутракан, държавния архив в Силистра, както и от конкретни личности с интереси в същото направление. Селото има три сайта в интернет, където от години се публикуват интересни истории за него и жителите му.

Предстои представяне в публичното пространство на идеята за създаване в област Силистра на каталог на краеведски издания, вкл. дипломни работи на ученици и студенти, както и други разработки по темата, съхранявани в библиотеките в област Силистра. В допълнение – с опция да бъде проведено събитие, подобно на това от преди няколко години, когато на едно място – пред Регионална библиотека Силистра бяха събрани автори на книги за Добруджа, тогава по инициатива на институцията "Областен управител на област Силистра".

Facebook коментари