Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистренските овощари и градинари се готвят за протест на 10 март

Представители на седем браншови организации от сектор "Плодове и зеленчуци" са входирали в аграрното министерство писмо, с което настояват за спешна среща с министър Явор Гечев и неговите заместници, на която да присъстват също така изпълнителният директор на "Напоителни системи" и експерти от Министерството на земеделието.

Документът е подписан от представители на Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Съюз на дунавските овощари, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на градинарите в България и Национална био асоциация.

Сред темите, за които от бранша искат да залегнат в дневния ред на срещата е планираният срок за плащане на обвързаното подпомагане на сектора. "Липсата на индикативен график притеснява производителите и се закъснява с основните производствени мероприятия", се казва в писмото.

Друга важна тема е свързана с финансовата рамка, секторното разпределение на бюджета, както и методиката на прилагане, включително ставки, таван на плащането на предстоящата държавна помощ за преодоляване последствията от войната в Украйна.

Производителите на плодове и зеленчуци питат също така за държавната помощ за инвестиции в първичната растениевъдна продукция, както и какви са планираните и параметри - максимален размер на инвестициите и размер на подпомагането на един стопанин за програмния период.

"Искаме информация кога да очакваме от БАБХ публикуване на новата Програма за трайния насаждения, каква е визията на министерството за финансовите параметри по мярката , отчетена ли е инфлацията, увеличените цени на ПРЗ и дългосрочността на нотификацията? Взети ли са предвид нашите предложения за изменения?", се казва в писмото.

Запитвания има също така за Еко схема II.A.4. – Насърчаване използването на култури и сортове устойчиви към климатичните условия, как ще се отрази очакваното закъснение на старта на кампанията за очертаване на кандидатстването и прилагането на държавната помощ за застраховане на продукцията и каква е визията на земеделското министерство за промотирането на български продукти на международни изложения.

Според представителите на бранша вече е много закъсняла промяната в Наредбата за базисните цени на трайните насаждения. Те смятат, че има сериозна необходимост от корекции в проектонаредбата за директни плащания, чието обществено обсъждане приключи в края на февруари.

Друг сериозен проблем е, че все още няма готови технологични карти. На срещата е необходимо да бъдат разгледани актуалните проблеми на оранжерийното производство.

От изключително значение са проблемите с напояването на земеделските площи, затова от бранша настояват да получат информация по каква методика е образувана цената на водата и защо се обявява 150% поскъпване на водата 15 дни преди крайния срок за подписване на договори.

В случай, че Министерството на земеделието не вземе спешни мерки и не осигури възможност за решаване на проблема, браншът е в протестна готовност за 10 март.

Facebook коментари