Неделя, 14 Април 2024 г.

Министерството на отбраната обяви конкурси за стотици вакантни войнишки длъжности във военни формирования

Министерството на отбраната обяви конкурси за вакантни войнишки длъжности във военни формирования, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

През март чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) може да се подават заявления и документи за участие в конкурсите, обявени от Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на силите (СКС).

Във ВМС са обявени 95 вакантни длъжности за матроси (войници) във военните формирования във Варна, Бургас, Каменар, Приселци и др. Те са за водолази, разузнавачи, боцман, мотористи, механици, шофьори, техници, пожарникари и др. Срокът за подаване на заявления е 1 март, а конкурсите ще се проведат по график, определен от командира на ВМС във формированията.

Във ВВС са обявени 88 вакантни длъжности за войници за приемане на военна служба във военните формирования в Граф Игнатиево, Божурище, Безмер, Черноморец и др. Сред вакантните длъжности са авиомеханик, електромеханик, специалист по кибер защита, радиомеханик, шофьори, оператори и др. Конкурсите за ВВС ще се проведат от 5 до 30 юни. Срокът за подаване на заявления и необходимите документи е 7 април.

В СКС са обявени 14 вакантни длъжности за войници във военни формирования от състава на командването. Кандидатите подават заявления и документи до 24 март. Конкурсът ще се проведе от 24 до 28 април във военно формирование 28 860 - Горна Малина.

Проблемът, който още сега трябва да получи много сериозно внимание, е увеличаващият се некомплект на военнослужещите, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като беше запознат с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който беше представен миналата седмица от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във форума участва и президентът Румен Радев. Адмирал Ефтимов също посочи, че проблемът с некомплекта в армията остава и каза, че няма смисъл от модернизационните проекти, ако не може да бъде осигурен подготвен и мотивиран човешки ресурс. И държавният глава Румен Радев отбеляза, че има недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав.

Кандидатите за вакантните войнишки длъжности е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). Сред изискванията към тях са да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и др. Съгласно закона, те не трябва да са по-възрастни от 40 години. За всички обявени позиции се изисква минимум завършено средно образование.

Конкурсите са на три етапа - изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. При равен бал по-напред се класира кандидат, изпълняващ длъжност в доброволния резерв.

Военната служба дава възможност за развитие на способности, които могат да се придобият единствено в армията. Професията военнослужещ предлага основно и допълнително месечно възнаграждение; основен и допълнителен платен годишен отпуск; специално обучение (включително парашутна, водолазна, алпийска подготовка); стрелба с различни видове оръжия; управление на специална военна техника; езиково обучение и/или последващо обучение във висши военни училища; възможност за кариерно развитие; възможност за ведомствено жилище или квартирни пари; ползване на почивни бази на Министерството на отбраната; използване на оборудвани спортни бази и др, посочват от ведомството.

Facebook коментари