Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Тържество за награждаване в Областна администрация Силистра на участници в конкурса "И ние сме във времето"

В специално тържество, проведено в Областна администрация Силистра, областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев и д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, наградиха двадесет и двама участници за успешно представяне в конкурса "И ние сме във времето", посветен на 150 години от гибелта на Васил Левски.

В общ план в конкурса се включиха 319 ученици със 179 творби от трите възрастови: първа възрастова група – 103 творби с 239 участници; прогимназия (видео с изразително четене/рецитиране) – 53 материала с 57 участници; гимназиална възрастова група – 23 есета от 23 ученици. Музикални поздрави поднесоха представители на Вокално студио "ДО РЕ МИ" с ръководител Бонка Скорчелиева.

В своето слово – поздравление към присъстващите, областният управител инж. Неделчев подчерта, че най-великият българин за всички времена – Апостолът на свободата, е заслужил уважението, което за пореден път му се оказва, включително и с посветените на конкурса близо двеста материала – постери и портрети, видео записи и есета. Най-впечатляващите от картините в продължение на няколко дни са представени в изложба, подредена в Областна администрация. По стечение на обстоятелствата възможност да ги разгледат имаха регистриращите се за участие в извънредните парламентарни избори, както и техните придружители.

В поздрава си д-р Миткова изрази своето и на колегите си експерти задоволство от проведения конкурс, потвърдил, че Левски е най-разпознаваемият от образите на българските революционери, за което най-голямата заслуга е на учителството. Представителите на държавната власт благодариха за ангажираността при провеждане на конкурса, обявен от Областна администрация и от РУО, на над 10 преподаватели – духовни наставници на своите ученици. Те са от основни и средни училища в Силистра, Дулово, Тутракан, Добротица, Чернолик, Брадвари, Проф. Иширково, Средище и др. населени места.

Гост на тържеството бе проф. доктор на историческите науки Георги Атанасов, член на ръководството на Общински комитет "Весил Левски". В своето приветствие той обърна внимание на уникалния факт, а именно: образът на Левски е единственият от плеядата заслужили дейци за българската свобода, който не е опетнен и във връзка с него няма въпросителни.

Знаменателно е също, че, без да е обявен за светец от православната ни църква, той е канонизиран от българския народ и е безсмъртен в неговата памет. Проф. Атанасов пожела на учениците да продължат да се докосват до Левски и особено до неговия дух, защото духът управлява и владее всичко на този свят.

Facebook коментари