Вторник, 23 Юли 2024 г.

Силистренка ще води листата на ДПС във Варна

Водачът на листата на ДПС-Варна за парламентарни избори на 02.04.2023 ще бъде силистренката Филиз Хюсменова, става ясно от пост в социалната мрежа на Сали Табаков, Областен председател в Движение за права и свободи.

Филиз Хюсменова е родена в Силистра. Завършва френска и руска филология във Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий". Владее френски, руски и турски език.

През 1999 г. става заместник - кмет на община Силистра, а през 2001 г. – заместник областен управител на област Силистра.

Била е член на ръководствата на Общинската организация на ДПС в Силистра и на Областния съвет на ДПС в област Силистра.

От 2003 г. е член на Централния съвет на ДПС, а през 2006 г. става член и на Централно оперативно бюро на движението.

Представлява Движението за права и свободи (ДПС) в кабинета на Симеон Сакскобургготски като министър без портфейл от 2003 г. до 2005 г.

През 2005 г. е водач на листата на ДПС в Област Силистра и след изборите става народен представител от 20-и Силистренски многомандатен изборен район 40-то Народно събрани. В ДПС тя отговаря за връзките на партията с обществеността.

Филиз Хюсменова е определена за наблюдател в Европейския парламент (ЕП). През 2007 година е водач на националната листа на ДПС в изборите за Европейски парламент. Избрана е с най-голям брой преференциални гласове от партията и става негов член. В Европарламента работи в политическата група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
През 2009 г. Хюсменова е за втори път водач на листата на ДПС в евроизборите. На 14 юли същата година полага клетва като български представител в ЕП. Ръководител е на делегацията на ДПС в Европарламента и е член на Бюрото на АЛДЕ.

През януари 2010 година след Седмата национална конференция ДПС е избрана по предложение на Ахмед Доган за заместник-председател на движението с ресор Европейска политика и институции на Европейския съюз.

Facebook коментари