Сряда, 19 Юни 2024 г.

Огромна мартеница ще краси центъра на Силистра

Областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев, Общински съвет Силистра чрез своя председател д-р Мария Димитрова и д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, дариха свои средства във връзка с инициатива на Център за специални образователни потребности – град Силистра.

Благодарение на това сътрудничеството между трите институции в чест на Деня на Баба Марта мартеница гигант, висока 2,5 м и тежаща 3 кг, ще краси сцената на пл. "Свобода" в Силистра.

Тя е изработена в цветовете на националния трибагреник и е в духа на традицията, като изработка с участието на деца и преподаватели от центъра, вплели мечтите на всички за по-добра среда за обучение. В името на създаване в двора на ЦСОП на детска площадка на открито. Сградата, където той се помещава, е паметник на културата и е публична държавна собственост към МОН. Построена е през 1893 г. и наскоро бе оборудвана с външен асансьор, а вътре помещенията за учене и отдих са в най-съвременен вид и обзавеждане, включително с дарения.

В ЦСОП Силистра се обучават 43 деца със специални образователни потребности на възраст от 5 до 19 г., на разположение на които са 12 педагози и терапевти. Училищното ръководство търси възможности за промяна в средата, включително по проекти, и очаква в благотворителната акция да се включат и други хора, както също фирми и институции, всички те според възможностите си.

В знак на благодарност представителите на трите институции получиха по една цветна композиция, окичена с мартеници. Поставени са кутии за дарения в сградата на Регионална библиотека "Партений Павлович" за приемащите за своя каузата за Центъра, както и в сградата на община Силистра. Фирма "Стройпроект" Силистра е вече сред дарителите с пясък за обособяване на пясъчник за децата.

Facebook коментари