Неделя, 26 Юни 2022 г.

Всички, които след 1 януари 2007 г. са внесли стара кола от ЕС с мощност на двигателя над 120 kW могат да си върнат акциза

Информация вестник Дневник

Заради едно старо БМВ, внесено от Франция, държавата ще трябва да върне средно по около 7 хил. лв. на над 17 хил. собственици на мощни стари коли. Това следва от обявеното вчера решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

То се отнася за всички, които след 1 януари 2007 г. са внесли стара кола от ЕС с мощност на двигателя над 120 kW (163 конски сили) и са платили акциз. Данните за броя на засегнатите и за общата сума от 120 млн. лв. неправомерно събран акциз са представени в хода на делото от българското правителство.

Решението на съда, което вече е в сила, е задължително за всички държавни органи и не може да се обжалва. Той е разтълкувал европейското законодателство по казус на 26-годишния пловдивчанин Петър Калинчев. Акцизът за мощните стари коли от ЕС не съществува от 1 януари 2010 г., но действаше три години след присъединяването на България.

Според европейските магистрати обаче ставката му е била дискриминационна, тъй като с прилагането му за внос на стара мощна кола се плащаше повече, отколкото за нова. Причината е, че ставката е определяна механично, само на база на мощността, без да се отчита възрастта и амортизацията.

Според адвокат Михаил Екимджиев, който представляваше Калинчев на делото в Люксембург, всеки, на когото митниците са надвзели такъв акциз, сега има право да се позове на решението на съда на ЕС - че е платил на несъществуващо основание, а държавата пък се е обогатила неоснователно.

"Тези хора трябва да подадат до митническите дирекции искане за доброволно възстановяване на надвзетите суми", обясни Екимджиев. Задължително е собственикът да пази документа за платен акциз.

Отказ на митниците да възстановят сумата може да се обжалва пред административните съдилища или да се заведат в местните съдилища последващи дела срещу държавата за необоснователно обогатяване. Българските съдилища са длъжни да се съобразят с решението на магистратите в Люксембург.

Екимджиев уточни, че от решението ще се възползват и всички, които имат у нас висящи дела по казуси като на Калинчев. Проблем обаче ще има за хората, които са водили дела и вече са ги загубили.

Причината е, че в Административнопроцесуалния кодекс решение на съда в Люксембург не е основание за възобновяване на приключило дело. "Все пак, ако има такива случаи, хората могат да поискат от българския съд да преразгледа случая им, като се позоват на решението на съда на ЕС като на нововъзникнало обстоятелство", каза юристът.

Историята с Петър Калинчев започва през февруари 2007 г., месец след влизането ни в Евросъюза. Той си купува от Франция осемгодишен автомобил БМВ на 160 хил. км. Двигателят е с мощност 140 kW (190 конски сили) и митницата в Пловдив го задължава да плати 4900 лв. акциз.

Ведомството се позовава на действалия тогава текст от Закона за акцизите и данъчните складове, според който за внос на употребяван автомобил с мощност над 120 kW се дължат по 35 лв. за всеки kW. Калинчев оспорил сумата в Пловдивския административен съд като дискриминационна, тъй като изчисленията показват, че ако беше внесъл нова кола със същата мощност, е щял да плати само 2500 лв. Магистратите намаляват акциза, но митниците обжалват и така казусът стига до Върховния административен съд, който изпраща питане до Люксембург.

На искането на "Дневник" до Министерството на финансите за разяснение на процедурата, по която ще се връща надвзетият акциз, оттам отговориха само, че ще изчакат решението на Върховния административен съд по делото на Калинчев, което беше замразено до произнасянето на съда на ЕС. Българските магистрати ще определят точно колко пари трябва да му бъдат върнати.

Според официалното съобщение от съда в Люксембург държавата трябва да възстанови само сумите на акциза, които надвишават сумите, съответстващи на остатъчния данък, включен в цената на подобен употребяван автомобил у нас, който е бил внесен в страната като нов.

По време на делото българското правителство е поддържало позиция, че не е ясно как ще се смятат конкретните суми, които трябва да бъдат връщани на засегнатите собственици на коли. Правителството е поискало от съда да ограничи действието на решението си и то да не се прилага с обратна сила, защото би имало сериозни икономически последици, става ясно от мотивите на решението. Представителите на кабинета са се мотивирали с икономическата криза и неизпълнението на приходите от данъци и акцизи за 2009 г.

Ако съдът беше удовлетворил искането им, парите щеще да си върне само Калинчев, а останалите над 17 хил. души нямаше да получат това право. "Постоянна съдебна практика е, че финансовите последици за държавата членка не оправдават подобно ограничение", е мотивирал отказа си европейският съд.
Самият Петър Калинчев, който междувременно е заминал на работа във Франция, не беше открит за коментар.

Facebook коментари