Вторник, 06 Юни 2023 г.

Министерството на земеделието работи върху проблема с пълните зърнени складове

Един от големите проблеми на зърнопроизводителите в Силистренско в момента са пълните складове. Търсим решение в тази посока. Имаме и други идеи, които искаме да обсъдим с колеги от други министерства и да ги адресираме до Европейската комисия, коментира за Агри.БГ зам.-министър Георги Събев по време на АГРА 2023 в Пловдив.

"Но ще дадем повече конкретика на следваща среща, за да не създаваме напразни надежди у фермерите", допълни той.

На дневен ред в момента е отварянето на кризисния резерв, с който да бъдат подпомогнати земеделски производители в страните членки, които са най-близо до конфликта в Украйна.

На последния Съвет по земеделие и рибарство в Брюксел по тази тема се е провела дискусия на затворени врати. Голяма част от държавите, включително и България, са изразили подкрепа за активиране на кризисния резерв. Разбира се, има и други, които имат резерви.

"В заключение на дискусията тогава комисарят по земеделие Януш Войчеховски обяви, че най-вероятно ще направи предложение пред колежа на комисарите за активирането на този резерв. Сега това е в компетенциите на Европейската комисия. Допускам, че колегите там ще го направят. Те следят тенденциите с вноса на определени суровини и култури, които оказват натиск", обясни Събев.

На 20 март предстои ново заседание на Съвета по земеделие и рибарство, когато вероятно темата отново ще бъде обсъждана и ще има повече конкретика. Но много български зърнопроизводители смятат, че този резерв няма да реши проблемите, а е нужна държавна политика.

"Вярвам, че като администрация правим всичко, което е в нашите правомощия за активирането на този резерв", увери зам.-министърът.

Facebook коментари