Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Областният управител на област Силистра поздрави авторите на българо-румънската изложба на народни носии в град Кълъраш

В продължение на две седмици българо-румънската изложба "Старинни носии от България и Румъния" ще бъде на разположение на посетителите на етнографската експозиция в Музей на Долния Дунав в румънския град Кълъраш. Събитието е съвместно дело на носителката на наградите "Пазител на традициите" и "Будител на съвремието" Калина Михайлова от Шуменци, Силистренско, и на държавния служител, общественик и депутат в местния парламент Аурелиан Котобан от комуна Кирнодж.

Изложбата бе осъществена със съдействието на Окръжен съвет Кълъраш, чийто заместник-председател Михаица Бестеа участва в събитието, домакин на което е Валентин Парник, директор на музея в окръжния град. Както и с помощта на община Тутракан, чиято делегация бе водена от зам.-кмета Дарина Иванова, а в нея участваха и представители на Исторически музей Тутракан. Оказано бе внимание и от Областна администрация Силистра със специални поздравителни адреси от областния управител инж. Николай Неделчев, както и от съответните кметства и читалища от Шуменци и Белица, .

Над 20 от носиите на изложбата са събирани в продължение на години от Калина Михайлова, като някои от тях са на по 100-140 години и представят културно наследство от цяла България. В изложбата десетина са костюмите от района на Кирнодж, които са в основата на открития преди няколко години Етнографски и краеведски музей в общинския център – побратим на град Тутракан.

Facebook коментари