Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Пореден празник бе проведен в Туристическо дружество "Дочо Михайлов" – Силистра

Пореден празник бе проведен в Туристическо дружество "Дочо Михайлов" – Силистра (постфактум за Трифон Зарезан – включително с конкурс за най- добро домашно вино с победители: Янка Георгиева, Костадинка Иванова и Петър Атанасов), и в частност за св. Валентин.

Председателят на дружеството Виолета Атанасова, която поздрави своите колеги туристи за празненството, и обяви "Следващият празник на силистренските туристи е на 11 март, посветен на ...8 март с изложба и събитие, посветено на туристките гобленарки".

По повод празника ще има силистренки и в националния женски поход, който тази година е в Плевенския район.

На 25 март отново в х. "Ален мак" в ореховата гора край Силистра е годишното общо събрание на дружеството, в което участват платилите членски внос.

По традиция всяко събиране е предшествано от поход, както и при току отминалата изява. Част от нея бе и викторина, подготвена от Йордан Георгиев, както и представената от Галина Узунова легенда за 7-те сестри от Франция, определили различните вкусове на винените видове.

Какво научиха присъстващите от зададените въпроси и от получените отговори? Трима са светците с името Валентин според Католическата енциклопедия, като най-популярният от тях е римски свещеник, понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя "Виа Фламиния" (другите двама негови адаши са епископ и мъченик от Африка). Най-напред празникът за свети Валентин е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. Интересна подроност: до дъщерята на тъмничаря му е първото любовно послание на бъдещия светия Валентин. През 1797 г. британско издателство публикува "Помощник на младия мъж за писане на валентинки", съдържащ любовни стихове за млади влюбени, които не можели да съчинят свои собствени. Развитието на печатарските услуги и намаляването на пощенските разходи през следващото столетие довежда до използването на не толкова личното, но по-практично изпращане на картички за Свети Валентин по пощата. В САЩ първите масово произведени валентинки са от 40-те години на 19 век. Безспорно по-популярен е празникът, посветен на св. Трифон Зарезан, отбелязван освен от лозарите и винарите, още от соколарите, градинарите, бъчварите и кръчмарите. Както е известно, празникът Трифон Зарезан е част от триадата празници, менувани "Трифоновци": става дума за 2 февруари – Сретение Господне (по църковния календар), а иначе е Петльовден според езическото ни наследство), а на 3 февруари е св. Симеон. Образът на светеца е свързван с трансформация на стари богове, като Сабазий, Дионисий, Бромий, Бакхус и Ликург. Участниците в празника си припомниха и други важни моменти от него: освен прясна пита, като основно ястие в чест на Зарезан се препоръчва пълнена кокошка с ориз или булгур (по стар български обичай). А на лозето се е носело едно време за ядене сирене, сланина; туршия, луканка и др. Малко от запитаните жени се сетиха за отговора на въпроса "Защо не са допускали в миналото жени до ритуалното зарязване на лозята?". А именно, "защото не е женска работа, а и за да ражда лозето". Какво не трябва да правят, т.е. да работят жените на този ден (да режат с ножица, тъй като "св. Трифон на този ден си е отрязал носа").

Припомнено бе, "Царят на лозята" е окичван с венец от лозови пръчки на главата си, но и с още един венец, слаган през раменете му. Той сяда на колесар, качват го на кола или лозарите го носят на ръце и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града.

Facebook коментари