Сряда, 29 Май 2024 г.

В Дулово се проведе вечер на майчиния език

В Дулово се проведе вечер на майчиния език.

В навечерието на Международния ден на майчиния език-21 февруари, НЧ"Просвета-1944" село Черник, съвместно с Община Дулово и народни читалища от общината проведоха музикално-поетична вечер.

Началото бе поставено с минута мълчание в памет на загиналите в разрушителните земетресения в Турция и Сирия.

Приветствие към участниците и зрителите от името на д-р Юксел Ахмед-кмет на общината-поднесе заместник-кмет Доротея Тотева. Със стихове, музика, песни и танци от българския, турския и ромския фолклор самодейците представиха етническото разнообразие на района.

Гости на събитието бяха инж. Невхис Мустафа, председател на ОбС Дулово, общински съветници, кметове на населени места, учители и читалищни дейци, представители на религиозни организации и НПО от общината и съседни области. Поздравителен адрес изпрати областният управител на Силистренска област инж. Николай Неделчев.

Международният ден на майчиния език - 21 февруари е създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и е признат през 2002 година от Организацията на обединените нации.
Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш, като датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната бенгалски език.

ВАНЯ ПЕТРОВА

Facebook коментари