Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистренското село Бабук и молдовското Долна Албота се побратимиха

Българското село Бабук в община Силистра и молдовското Долна Албота в район Тараклия се побратимиха. Кметовете на двете населени места Костадин Иванов и Витали Татару подписаха споразумението за сътрудничество в управата на село Долна Албота. Това съобщи инициаторът за сключването на договора, председателят на Силистренската фондация "Бъдеще 2008" Ивайло Ангелов.

"Предложих това село, защото за него се говори по-малко в сравнение с другите населени места в район Тараклия. Ролята на организацията ни е да направим връзка между населените места от област Силистра с българите в Молдова. Ще продължим да установяваме контакти и с другите села извън Тараклийския район", каза Ивайло Ангелов, който заедно с кмета Костадин Иванов и секретаря на Народно читалище "Дочо Михайлов – 1906" в село Бабук Елена Радева, посети пресклуба на БТА в Тараклия.

Гостите от България бяха придружени от заместник-председателя на район Тараклия Александър Боримечков. Кметът на Бабук сподели, че подписаният договор ще осигури сътрудничество в сферата на култура, спорта и науката.

"Вече е договорено, че ще бъде организирано пътуване на детска танцова формация от Долна Албота до българската община, както и визита на децата от Бабук в район Тараклия. През лятото е възможно да се срещнат младите футболисти от двете държави", допълни Иванов и изрази надежда, че срещата в Долна Албота няма да е единствена и сътрудничеството ще продължи за дълго.

Долна Албота е община в район Тараклия, Молдова, която състои от три села – Долна Албота, Рошица и Софиевка. То се намира на 18 км. от районния център – град Тараклия. Населеното място основано през XVIII век. Според преброяването на населението през 2014 година, населението на село Долна Албота наброява 1944 души, от които 35 % са етнически българи.

Facebook коментари