Събота, 22 Януари 2022 г.

Касим Дал в Силистра: "Ще направим всичко възможно да дадем на хората алтернатива на ДПС за изборите"

"Ще направим всичко възможно, ще видим под каква форма, за да дадем на хората алтернатива на изборите".
Това каза в Силистра в отговор на журналистически въпрос дали се готви да създава партия бившият заместник-председател на ДПС Касим Дал, който заедно с Корман Исмаилов днес има среща със свои привърженици.
Корман Исмаилов бе категоричен, че до изборите партия няма да се регистрира.
"Целта е да дадем в рамките на избирателния закон възможности, алтернативи - там, където има нужда, където има недоволство срещу спуснатите от Доган кметове, там ще се намери формула да бъдат издигнати достойни хора", обясни Исмаилов. Той каза, че вече има разговори с партии, които търсят контакти за съвместни действия, но не посочи кои са тези политически формации.
Помолен да коментира събитията, предизвикани от действията на "Атака", Касим Дали изрази предположение, че "има някакъв сценарий". "Аз съм убеден, че тези хора се хранят от една и съща почва – говоря за кликата на "Атака" и за кликата на ДПС - тези хора на тези избори трябва да бъдат наказани и ние ще направим всичко възможно да дадем на хората алтернатива", заяви Дал. Според него в смесените райони "сякаш има уговорка между партиите да се остави монопол само на една партия".
По думите на Корман Исмаилов досегашните срещи показват, че у хората има желание за промяна. Според него учредители на ДПС и изселили се в Турция български граждани от турски произход не приемат поведението на ръководството на ДПС за нормално политическо поведение, защото не гарантира свободата, сигурността и просперитета на хората. "Защо ни пази полиция и кой се страхува от проблемите, които поставяме и решенията, които търсим заедно с хората?", запита Корман Исмаилов във връзка с взетите изключителни мерки за сигурност.
Пред залата, където Дал и Исмаилов проведоха срещата си, членове на ДПС организираха мълчалив протест с лозунги и плакати.
Преди това те поставиха цветя пред старата Куршумлу джамия в централната част на Силистра като протест срещу действията на "Атака".
Сред участниците в протеста бе и народният представител на ДПС от Силистренско Гюнай Сефер. Той обясни недоволството на членовете на ДПС с това, че Дал и Исмаилов използват името на партията в своята дейност, което се смята за неморално.
По стечение на обстоятелствата за срещата си в Силистра Касим Дал и Корман Исмаилов използваха зала, в която свои служения прави Обединената божия църква.
Според Корман Исмаилов това не е смущаващо обстоятелство. "Аз съм вярващ човек и божиите храмове, независимо на коя религия са, вярвам, че имат за цел да ни създадат една среда, където да търсим да намерим доброто, истината и красивото", каза Исмаилов.
Двете паралелни прояви протекоха спокойно и не се наложи намесата на охранителните органи.
Не се появиха членове на "Атака" или на други националистически организации.

Facebook коментари