Вторник, 06 Юни 2023 г.

Д-р Маджаров: Необходима е кампания за спасяване на силистренската болница

В рамките на 4-5 години над 50% ще намалеят общопрактикуващите лекари в страната и със сигурност ще затворят болници като тази във Видин, ако не се вземат мерки незабавно. Това каза пред NOVA NEWS председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров по повод информацията за недостига на 32-ма лекари във Видин.

Той допълни, че подобна на болницата във Видин е тази в Силистра. "Трябва да се обяви кампания за спасяване на лечебните заведения, които са единствени на територията на областта или общината. Трябва да се стигне и до студентите, които сега записват да учат за лекари или медицински сестри", каза д-р Маджаров.

"От БЛС отдавна говорим, че не трябва да се генерализират проблемите, а да се посочват конкретните проблеми на всеки отделен регион. Държавата не трябва да взима решения на парче, а трябва да обяви кампания за спасяването на тези региони. Помощта за тази болница и всички като нея трябва да е насочена към кадрите", каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че кадровата криза не засяга само лекарите, а още повече медицинските сестри.

"За една болница в отдалечен район е проблем снабдяването с квалифицирани кадри. Някои болници достигнаха минималните прагове на възнагражденията, заложени в НРД, въпреки атаките срещу този текст от Рамковия договор в съда. Парламентът в последните си дни промени Закона за здравното осигуряване. Оттук нататък всеки, който иска да работи с НЗОК, ще трябва да осигури минималните възнаграждения, записани в НРД", допълни д-р Маджаров, като уточни, че това е едно от двете неща, които са били направени в последния парламент и които трябва да продължат в същата посока.

"Другото е, че се даде възможност на държавата да подпомага директно за заплати такива региони. Това трябва да продължи, а не да се дават пари на калпак", каза още председателят на БЛС.

Facebook коментари