Събота, 15 Юни 2024 г.

Румънски сеизмолози: Бяхме изненадани, че тази зона се активира

Във вторник, когато северната ни съседка бе ударена от 5,5. А земетресението се усети в много части на България, включително и Силистра. Вчера и днес последва нова серия от по-слаби земетресения в същия район.

Директор на Национален изследователски институт за Земята физика (INFP) в Румъния заяви пред местни медии: "Това е район, в който не е имало земетресения, освен много рядко, и ако са се случвали, те са били с малък магнитуд, имаше магнитуд от 1 до 3 по Рихтер. За нас е изненада, че тази зона е активирана. Това е предизвиквало земетресения в миналото. Имаме примери от 1943 година, когато имаше земетресение от 5 степен. Освен това през годините 1963-1964 имаше земетресения от 4 и 4,5, а по-назад имаше земетресения през 1910 и 1850-1860, също от магниутдини около 4. От геоложка гледна точка движението на разломите на беше вертикално, имаше две плочи, които се движеха една срещу друга, вертикално, и при двете земетресения, така че те са тандем от земетресения. Второто земетресение може да е родствено на другото. Това не е негова реплика."

Национален изследователски институт за Земята физика (INFP), създадена през 1977 г. под името Център за Земята физика и реорганизира през 1996 г. като име ток се координира от Министерството на научни изследвания и иновации.

ИНФП е официалната институция с роля в мониторинга на сеизмичната активност на територията на Румъния. Един от най-важните задачи на института, както и определен от националния управление сеизмичния риск е събиране и предаване на данни в реално време за информиране на вземащите решения оперативни в случай на земетресение

Facebook коментари