Неделя, 16 Юни 2024 г.

Силистренските пенсионери вземат едни от най-ниските пенсии в България

Над 817 хил. души взимат основна пенсия в размер до 467 лв., показват данни на НОИ. Това са над 40% от всички пенсионери в страната. Техните пенсии са значително под линията на бедност, която за настоящата година е 504 лв.

Оказва се, че голяма част от пенсионерите живеят с изключително ниски доходи и трябва или да продължат да работят, ако имат физическа възможност за това, или трябва да разчитат на вдовишки и други добавки, за да закърпят бюджета си.

Пенсионерът има право на вдовишка добавка в размер на 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга.

По принцип минималната пенсия за стаж и възраст е 467 лв. Но много хора получават по-малки пенсии - при ранно пенсиониране, социални пенсии, инвалидни пенсии и т. н.

Средната пенсия в София удари 825 лв., показват данните на НОИ. Оказва се, че софиянци взимат средно със 158 лв. повече от средната пенсия за страната. Но ако извадим данните за София от размера на средната пенсия, се оказва, че столичани получават с над 200 лв. повече отколкото пенсионерите от останалата част на страната. На второ място след София по най-високи пенсии се нарежда Бургас със 747 лв. В Бургас има рафинерия, пристанище и редица предприятия, което води и до високи пенсии. На трето и четвърто място с много близък резултат са Варна и Стара Загора, където средните пенсии са съответно 709 лв. и 705 лв.

Във всички останали райони на страната средният размер на пенсиите е под 700 лв. Много близо до този праг са пенсиите в Кюстендил - средно 698,56 лв., и в София-област- 684,81 лв. Във всички останали райони на страната пенсиите са под средната за страната от 666,44 лв. Много близо до този праг са пенсиите във Враца - средно 662 лв. Причината в района на Враца пенсиите да са сравнително високи е, че в тази област попада АЕЦ "Козлодуй", където заплатите са високи.

В 11 области, или в близо половината от областите в страната, средните пенсии са по-малки от 600 лв. Най-малко взимат пенсионерите в Кърджали - средно 530 лв. Основната причина за това е, че там много хора са земеделски производители. Те се осигуряват върху по-малки суми и съответно пенсиите им са по-ниски. В района на Кърджали има 59,4 хил. пенсионери, от които близо 62% получават до 467 лв., при положение, че средно за страната делът на хората с толкова ниски пенсии е 40%.

На второ място по най-ниски пенсии е Разград с 541,73 лв., а на трето е Силистра с 545,84 лв.

Facebook коментари