Неделя, 26 Март 2023 г.

Над 23 700 са загиналите в Турция и Сирия, 870 хиляди души се нуждаят от изхранване

Над 23 700 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните земетресения в началото на седмицата, по последни данни. Само в Турция жертвите са повече от 20 200, а ранените 80 хиляди.

Българските доброволци успяха да открият още един жив човек сред развалините в турския град Хатай. По-рано български екипи откриха и спасиха двама души в Кахраманмараш. Жена, затрупана под отломки е била извадена жива след продължила часове наред тежка спасителна операция с участието на български и полски пожарникари. В друг турски град - Антакия, куче на българската Планинска спасителна служба откри петима оцелели в петия ден след трусовете.

Повече от 12 100 сгради в Турция са напълно разрушени или с много големи повреди. Строителят на луксозната жилищна кооперация в Хатай, под чиито развалини след трусовете остана семейство от Кърджалийско, е бил арестуван на летището в Истанбул при опит да замине за Черна гора.

Около 870 хиляди души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от изхранване, по данни на ООН.

Продължават акциите у нас за събиране на парични и материални дарения в помощ на бедстващите в двете засегнати от трусовете страни. Турският посланик Айлин Секизкьок обяви, че пострадалите имат най-вече нужда от палатки, одеяла, газови печки и генератори за ток.

Facebook коментари