Неделя, 25 Февруари 2024 г.

В джамиите в Силистренско се молят за упокой на душите на загиналите в земетресението в Турция и Сирия

Петъкът е денят за седмичната групова молитва при мюсюлманите. Денят, в който мъжете, изповядващи ислям, се събират на едно място, за да се помолят на Аллах да опрости както техните грехове, така и на близките им. Да прости и на починалите! Денят, в който получават и напътствията за новата седмица.

Днес мюсюлманите в Силистренско ще спазят тази традиция и мнозина ще прекрачат прага на джамията в своето населено място, съобщава БНР. Но освен за всичко друго, ще се помолят както за упокой на душите на загиналите в земетресението в Турция и Сирия, така и за сила на останалите живи.

Петъчната молитва в миналото се е използвала от местните управници, когато имали да съобщят нещо важно на населението, разказа районният мюфтия за Силистренска област Мюдесир Мехмед.

Днес молитва за загиналите в злощастното земетресение в Турция и Сирия ще бъде отправена във всички джамии у нас. Молитва да бъдат простени греховете им:

"Юдеите, християните и мюсюлманите вярваме в отвъдния свят. Смъртта е част от нашия живот. Това е неизбежно. Дали ще се случи по един неочакван, труден начин - както при земетресение, катастрофа или т.н., но всички някой ден ще умрем - това е неизбежно. Вярата ни след този живот - че има още един друг безкраен живот - един вид смъртта не е край, а преминаване от една фаза в друга фаза на живот. За разлика от земния живот, там вече няма изпитание, там има разплата - там ще отговорим на деянията си, които днес сме извършили".

Битува мисленето, че когато се случи подобно явление като земетресение или ни сполети друга природна стихия, значи сме разсърдили Земята, Природата, Господ.

"Въпросът е, че едно събитие, което ще се случи - това го наричаме природно явление, а от друга гледна точка - съдба на Земята да го наречем. Човек се ражда и умира - това е част от нашия живот и това ни е предписано преди това. Може да не сме грешни, но нашият живот да приключи в определен час. Животът е точно определен, той не се мени. Менят се някои други неща - закъсняват донякъде. От гледна точка на вярата - онова, което е писано предвателно, не се мени. Ние трябва да се замислим и да си поправим греовете, грешките и да се замислим върху това".

И стигнахме до Приказката за войната на мравките:

"Те помежду си водят война, а когато завали дъжд, те си помагат. Ние виждаме същото явление в този момент. Религията е част от живота на човека. Когато изпаднем в беда, ние тогава се сещаме за нашия създател и тогава се сещаме за хуманността. Когато сме в добро състояние, тогава издивяваме и се чудим къде да си харчим парите, след като можем да споделим. Споделянето е нещо прекрасно, да не разхищаваме".

Мюфтийството в Силистра има обявени банкови сметки за дарения. Не връщат и никого, който на място реши да донесе пари, продукти, дрехи, за да бъде в помощ на страдащите.

Пунктове са разкрити на много места в града, както от институции и организации, така и от частни лица, а адресатът е един – жертвите на земетресението в Турция и Сирия.

Facebook коментари