Неделя, 14 Април 2024 г.

На 200 км от Силистра регистрираха "сибирските" минус 31 градуса

Метеоролозите обявиха най-ниската регистрирана температура този зимен сезон в съседна Румъния.

Тазгодишният рекорд е регистриран в района Intorsurii Buzăului, намиращ се на близо 200 км от Силистра, известен още като "Малкия Сибир".

Според метеоролозите на ANM там е регистрирана температура от минус 31 градуса по Целзий.

Минус 31 градуса по Целзий бяха регистрирани в нощта от сряда срещу четвъртък в метеорологичната станция в Intorsura Buzăului, най-ниската температура през настоящия зимен сезон.

Според метеоролога на службата минимумът е регистриран между 6:30-7 часа сутринта, а по-късно температурата леко се повишила.

Прогнозата за времето сочи, че студът ще се задържи още няколко дни в района на Intorsurii Buzăului, един от полюсите на студа в Румъния, наричан още "Малкия Сибир" заради изключително ниските температури, регистрирани тук всяка година.

Например на 8 януари 2015 г. в Intorsura Buzăului беше минус 34,6 градуса по Целзий, а на 10 януари 2017 г. минус 32 градуса по Целзий.

Официално най-ниската регистрирана температура през последния половин век в окръг Ковача е минус 35,8 градуса по Целзий на 8 февруари 2005 г. в Intorsura Buzăului, рекорд, който не е достиган от 1939 г.

Facebook коментари